VilleVarjo

Veroparatiisit ja Suomi - varsin mielenkiintoista luettavaa.

  • Veroparatiisit ja Suomi - varsin mielenkiintoista luettavaa.

Vaimoni Anne toi kirjastosta mielenkiintoisen "Veroparatiisit ja Suomi" -kirjan. Kirja on hyvin kiinnostavaa luettavaa ja samaa asiakokonaisuutta on puitu julkisuudessakin. Kumma vain että juuri kukaan poliitikko ei ole oikein arvannut ottaa noihin asioihin julkisesti kovin tiukkaa kantaa. Vedotaan siihen, että kaikki on laillista. Niin varmaan onkin, mutta lakeja toki voi aina muuttaa.

Eräs erikoinen yksityiskohta pisti silmään. Kirjoittajan mukaan mm. Luxemburgissa on lentokentän vieressä varastorakennus, johon varakkaat ihmiset voivat varastoida luotettavasti arvokkaita taideteoksiaan. Ylivertaisen nerokkaiden aivojen tuotos on epäilemättä tuollaisenkin mahdollisuuden luominen.

Maallikkona olen aina mieltänyt, että taideteokset olisivat jossain esillä, vaikkapa edes yksityiskodeissa. Voisi jopa luulla että taiteilijakin haluasi teostensa olevan esillä. Tämähän toki on vain 1950-60 -lukujen suomalaista taideteollisuusesineistöä arvostavan henkilön impivaaralaista ajattelua, ja tiedän niin sanotusti "pudonneeni kärryiltä" taide sijoituskohteena -tyyppisestä ajattelusta.

Asia jäi minua kuitenkin askarruttamaan eikä kirja ei kerro, mitä nuo uuden ajan suuret mogulit elämänkaarensa lopuksi aikovat tehdä noilla omistamillaan arvokkailla taideteoksilla. Myykö perikunta ne eniten tarjoavalle vai ahdetaanko ne mahdollisesti samaan lootaan vainajan kanssa viimeiselle matkalle?

Jos viimeksi mainittu tapahtuu, niin silloin kannattaa varmistua siitä, että tuhkaus tapahtuu nykyaikaisessa savukaasujen suodatuksella varustelussa krematoriossa. Varsinkin vanhemmissa taiteilijoiden käyttämissä öljyväreissä on pigmentteinä mm. kadmiumia, kromia, lyijyä, arseenia ja elohopeaa vain muutamia myrkyllisiä aineita mainitakseni. Nykyaikaisella suodatuksella nuo saadaan mukavasti pois savukaasuista eikä silloin synny ympäristölle haitallisia päästöjä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Raha tekee perusasioistakin monimutkaisia.

Käyttäjän MikkoElo kuva
Mikko Elo

Ville,
Tärkeää asiaa mielenkiintoisella lähestymiskulmalla. Poliitikot eivät vain näytä ottavan asiaa riittävän vakavasti, va onko kysymys siitä, etteivät poliitikot jaksa perehtyä tarpeeksi?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikko,

Olisikohan siinä vähän osaamisen puutteesta yms kyse. Ne, jotka ehkä voisivat ottaa asiakseen, eivät ole niin perillä asioista. Osaamatonta on helppo sumuttaa. Eikä se ole poliittisesti hyvä tulla sumutetuksi. Siinä pettää äänestäjänsä. Osaamaton on helppo leimata hömppäheikiksi jne.

Lisäksi vaikea sitä nyt on asioita eteenpäin viedä, jos ei ole perillä asioista.

Muistelisin erään valtiopäiväneuvoksen sanoneen, että poliitikkojen talousosaaminen on heikkoa.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Mikko, taisit osua naulan kantaan. Asian vakavuutta ei ymmärretä ja toisaalta varsinkaan vaalien alla kukaan ei taida ehtiä perehtymään asiaan. Tässä taitaa käydä niin että suuremmat valtiot joutuvat hoitamaan tämänkin asiakokonaisuuden aika kovilla otteilla ennemmin tai myöhemmin. Me voimme sitten ihmetellä sivusta.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Ville,

Ei kai ahneudella ole rajoja, jos niitä ei aseteta. Vaikkei teoksia poltettaisi omistajiensa mukana, niin sekin on väärin, että makaavat jossain varastossa. Taiteilija kuitenkin lienee tehnyt teoksen muiden ihailtaviksi kuten mainitsit.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Olen itse kans ihmetellyt tuota veroparatiisi järjestelyä. Sossut ja Vassarit istui hallituksessa nostamassa Alv:tä joka osuu aina eniten pieni tuloisiin. Kuitenkaan eivät välitä kansainvälisten suuryhtiöiden veronkierrosta tai ainakin hyväksyvät sen.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Aika vähän nykyinen hallitus mitään muutakaan on tehnyt.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Veroparatiisiasia on todellinen koko länsimaista yhteiskuntajärjestystä vakavasti horjuttava asia. Yksinkertainen matematiikka kertoo, että jos yhä suurempi osa kansantalouksien tuottamasta lisäarvosta kulkeutuu noiden kansantalouksien ulkopuolelle erilaisiin veroparatiisikuvioihin, tulee normaalilla tavalla toimivien kansalaisten ja yritysten kannettavaksi yhä suurempi taloudellinen taakka myös vapaamatkustajien osalta.

Meillä on pitkään puolusteltu mm. erilaisia lähinnä tähtitieteellisiä palkitsemisjärjestelyjä niiden välttämättömyydellä ja suoranaisella siunauksellisuudella. Mutta se, että nuo suunnattomat tulovirrat tulisi vielä saada käytännössä verottomina, on jo käsittämätöntä.

Jos me emme saa tukittua noita alati kasvavia makrotalouden porsaanreikiä, niin on vaarana että länsimaiset yhteiskunnat ajautuvat vakavaan taloudelliseen ja moraaliseen kriisiin. Se saattaisi johtaa poikkeustilalainsäädännön käyttöön, kulutuksen säännöstelyyn, rahaliikenteen tiukkaan valvontaan ja rajoittamiseen, tuontirajoituksiin, matkustusrajoituksiin yms. Edelleen on mahdollista on pisimmälle vietynä se johtaisi jopa erilaisten omaisuusmassojen kansallistamiseen tai mitätöintiin. Tätäkö me oikeasti haluamme?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Mikään tutkimus ei taida osoittaa, että isot tuloerot tukisivat muuta kuin levottomuuksia. Kansantaloudelle siitä koituva hyöty taitaa olla aika kysenalainen. Taitaa olla niin päin, että pienet tuloerot lisäävät tuottavuutta.

Mikko yhdessä blogissa toi esille USAn ja Britannian ratkaisun asiaan. Ihan hyviä ehdotuksia könttäverosta isoille kv-konserneille. Könttäverosta ei aiheudu mitään harmaantalouden torjuntakuluja ja sillä saadaan ratkaistua kyseinen ongelma. Jos nyt olisi käynyt niin, että jonkun konsernin johdossa omatunto olisi aiemmin soimannut ja estänyt suht laajamittaisen verosuunnittelun, niin könttäveron jälkeen ei tarvitse tuntea tunnontuskia. Taitaa olla niin, että ne isot yritykset, jotka eivät suunnittele verotustaan tehokkaasti ovat aika harvassa.

Mikon blogissa ei oikein päästy keskusteluun asiasta, kun siellä oli hirveä "huuto" päällänsä, niin kuin aika usein Mikon blogissa.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Mites olisi lähdevero, siihen maahan jossa liiketoimintaa harjoitetaan, ilman mitään konsernilainoja, -korkokuluja ja konserniavustuksia vähennyksenä. Silloinhan oikeus toteutuisi. Mistä rahat sinne verot.

Toimituksen poiminnat