VilleVarjo

Sosiaalidemokratia on kuollut - eläköön sosiaalidemokratia!

Heti kirjoitukseni aluksi on hyvä tuoda esiin oma puoluekantani. Lähinnä ajatuksiani taitavat olla Ruotsalainen kansanpuolue ja jo ajat sitten historiaan siirtynyt Liberaalinen kansanpuolue eli entinen Edistyspuolue. Suurten valtapuolueiden ajatuksiin en ole oikein päässyt sisälle, mikä saattaa johtua pitkästä yrittäjätaustastani. Kerron tämän siksi, että kenenkään ei tarvitse päätellä mitään rivien välistä. Voitte huolehti lukea kirjoitettuja rivejä.

Olen seurannut viime aikoina poliittista keskustelua hiukan laajemminkin eli en ole seurannut pelkästään vaalituloksia ja hallituksen muodostamista, vaan seuraan myös erilaisia kolumnisteja ja mielipidekirjoituksia. Varsinkin erilaisissa "porvarillisiksi" katsottaviksi puheenvuoroissa on suurella tyydytyksellä - ja osin jopa hiukan naivillakin innostuksella - käsitelty sosiaalidemokraattisen liikkeen alamäkeä. Onpa joissain kirjoituksissa nähty jopa kellojen soivan koko työväenliikkeelle.

Visionärisimmät kirjoittelijat ovat nähneet myös ammattiyhdistysliikkeen tarinan olevan päättymässä. Runsaasti on muutamien poliitikkojen ja kolumnistien kynästä lähtenyt kirjoituksia, joissa on nähty ay-liike ehkä koko yhteiskunnallisen kehityksen pahimpana jarruna. Minun on tuohon vaikea ottaa ehdotonta kantaa, kun en tunne tarkkaan työmarkkinamekanismeja tai yleensäkään koko ay-liikkeen toimintaa.

Aika moni kirjoittelija sitä vastoin vaikuttaa tuntevan purevista kannanotoista päätellen tuon asiakokonaisuuden erittäin hyvin, vaikka heillä ei juurikaan näy olevan työjuridiikan, yritysten johtamisen tai henkilöstöjohtamisen näyttöjä ja kokemusta. Ehkäpä rohkeimmat ajatukset syntyvätkin silloin, kun ajattelua ei kahlitse juuttuminen työelämästä hankittuun kokemustaustaan.

Tulevaisuuden ennustamisen sanotaan olevan varsin vaikeaa, ja siksi en rohkenekaan ottaa kantaa siihen, mikä tulee olemaan niin sosiaalidemokraattisen liikkeen kuin ay-liikkeenkin tulevaisuus.

Nyt vallitsevassa tilanteessa on selvä analogia Ilmari Kiannon "Punainen viiva" -teokseen. Tuossa teoksessahan "Iki-Kianto" kuvaa, miten Kainuun syrjäseutujen kurjalisto uskoo voivansa vihdoin saada parannusta surkeaan elämäänsä äänestämällä "solisalirattia" eli sosiaalidemokraatteja. Tuo kurja ryysyinen köyhälistö raahautuu äänestämään. Ihmetys on suuri, kun mitään muutosta ei odotuksista huolimatta tapahdukaan, vaikka he laittoivatkin punaisen viivan äänestyslappuun kirjan nimen mukaisesti.

Onkohan meille käymässä aivan samoin kuin tuossa Kiannon kirjassa? Tervehdimmekö hurmoksemme keskellä sosiaalidemokraattisen liikkeen ja ay-liikkeen loppua kuin kauan odotettua vapahtajaa? Kun nuo mainitut yhteiskunnalliset liikkeet ovat päättyneet, niin onko meillä sitten tosiaan tulossa jonkinlainen uuden ajan aamunkoitto, miltei kuin Finlandia-hymnin sanoin? Ihan samalla tavalla kuin Kainuun katajainen kansa odotti parempaa aikaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Kyllä Kainuun katajainen kansa sai sitten vastinetta punaiselle viivalleen. Runsain mitoin. Solisalirattien saavutusten lista on kunnioitusta herättävä.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Sosialidemokratia ei kuole sukupuuttoon koskaan. Tästä olen melko varma. Vähintään 15 %:n kannatus säilyy melko varmasti vaaleista toiseen. Nähtäväksi jää, miten kannatus kehittyy tulevaisuudessa. Viime eduskuntavaaleissa kaksi viikkoa
sitten kannatus oli 16.5%:a. Onko yhteiskunta parempi ilman sosialidemokratiaa? Tuskin.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

SDP oli Suomen suurin puolue YLE:n gallupissa 08/2012.

Kunnallisvaaleissa lokakuussa 2012 SDP sai lähes 20 prosenttia äänistä.

SDP:n syvin alho on vain parin vuoden mittainen, 2013-2015. Kepun kannatus oli ennen sitä noin 12 prosenttia.

Matias Härkönen

Mistä tuon repäisit? Ylen gllupit tekee taloustutkimus, eikä SDP kyllä ole ollut suurin missään vaiheessa.

http://www.taloustutkimus.fi/tuotteet_ja_palvelut/...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kyseessä ei ole ollut YLE, muistin väärin. Jonkin toisen lafkan gallupista oli kyse.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Ville hyvä kirjoitus. Tänään tavallaan vedin tuohon kuvaamaasi asiaan vastavetoa itsekin. Sun tausta. Tsekkaa e-liike.net et pety;-) ja anna kuulua itsestäsi - http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1945...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei nyt vielä julisteta kuolleeksi demareitakaan puolueena, kun kupastakin voi parantua.

Huomasi juuri, että olit ensimmäisessä maininnanssasi kirjoittanut puolueen nimen virheellisesti kahdella aa:la.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös ihminen olisi työnantajille se rahaa tärkeämpi kun ei kukkokaan käskemällä laula. Kun työntekijän työmotiivista, jaksamisesta ja terveydestä ei koidu yritykselle lisää kustannuksia niin tämä ei toimi firman jarruna ja kaikki voi hyvin. Ja hei tui työntekijä voikin olla firman yksi tärkeimmistä tuottajista, nimittäin asiakas kuntaa eli mikä on poissa asiakkaan pussista on pois kysynnästä. Lisäksi olisis edullista yhteiskunnan kannalta jos hengissä pysymisen lisäksi huolehdittaisiin työttömien ja opiskelijoiden terveydestä ja työkyvystä myös kärryiltä pudonneiden.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Huonoina hetkinä ei kannata heikentää yrityksen toimintakykyä ja palvelun kysyntää. On tehtävä kipeitä investointeja mutta niiden määrä tukee olla vähäinen. Yksi tärkeä investointi on palkat ja terveys. Enään ei ole järjestöjä jotka tarjoaisivat ilmaista terveyttä ja sosiaalisuutta, niitä saa enään vain rahalla, ilman rahaa kuihtuu pois. Raha ei kuitenkaan ole mikään elin ehto, ihmisten on ymmärrettävä se ja osattava taas välittää. Hyvinvointi luotiin järjestötoiminnalla, pyrogratia kaatoi sen, rahastus kaatoi sen, me kaadoimme sen.

Anna-Leena Nieminen

Heh heh, terävä ja tarkkanäköinen kirjoitus. Harvinainen sellainen.

Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt outoa yhtälöä eli miksi Suomi on yhä vain enemmän ja enemmän sosiaalidemokraattisempi, vaikka SDP:n kannatus on ollut laskussa ja Kokoomus on ollut vallassa jo kaksi kautta peräkkäin.

Ihmettelen monien ihmisten sokeutta tässä asiassa. Itse olen huolissani tulevaisuudesta joka ei näytä valoisalta vaan valitettavasti hyvinkin synkältä.

Nimittäin shampanjasosialismi joka nyt hallitsee erityisesti Eurooppaa, tulee tekemään tuhoaan, jos sen valtaa ei pystytä purkamaan.

Pahimmillaan se johdattaa maailman kolmanteen maailmansotaan köyhdyttäessään ihmiset puuttumalla talouteen ja kieltäessään heidät; vapauden, maalaisjärjen käytön, tukkiessaan toisinajattelijoiden(mm. kansallisvaltioiden kannattajien) suut. Ja siten synnyttäessään patoutunutta vihaa; tyytymättömyyttä, turhautumista jota ei ole mahdollista purkaa asianmukaisin keinoin.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Kiitos kiitos! Kokoomushan on jo virallisesti ilmoittanut olevansa työväenpuolue, ja tunnetun sanonnan mukaan meissä kaikissa asuu pieni sosialidemokraatti. Se osin selittänee havaintosi.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Edistyspuolue on olemassa, ei suinkaan muistoissa vaan ihan nykypäivässä. Kirjoituksen alkua voi tulkita siten etteikö Liberaali-/Edistyspuoluetta enää olisi olemassa.

edistypuolue.fi ja https://www.facebook.com/Edistyspuolue

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Kiitos vinkistä, tuota en tiennytkään!

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Kiitos kaikille erittäin rakentavasta keskustelusta!

Pahus kun en huomannut kirjoittaessani tuota tekstiä laittaa täppää tuohon "haluan ilmoituksen" ruutuun. Kirjoittelen useimmiten Aamulehden blogiin ja siellä tuo on aina oletuksena. Ikääntymisen tuomia ongelmia..

Joku tunnettu kolumnisti - saattoi olla kuka vaan Apusesta Harakkaan tai Isokalliosta Laitiseen - kirjoitti taannoin siihen sävyyn, että vasemmistoa ei voi syyttää aivan kaikesta, koska vasemmistoenemmistö meillä on ollut viimeksi joskus 1970-luvulla. Joku kommentoijista saattaa muistaa, kuka tuon aika terävän havainnon esitti. Vastaavasti turhaa lienee kiitellä RKP:kään kaikesta edistyksestä, vaikka he ovatkin olleet pitkään hallituspuolueena.

Mielestäni me olemme politiikassa jostain syystä joutuneet kummallisen mustavalkoiseen tilanteeseen ja sensaationnälkäisellä medialla on epäilemättä osasyy siihen. Tuoreessa muistissa on, miten yhtäkkiä meille syntyi vahva juopa modernien city-ihmisten ja taantumuksellisten maalaisten välille yhden ainoan näyttelijän yksittäisten puheenvuoron pohjalta. Eivätkös vain jo monet aika tunnetutkin vaikuttajat ottaneet tuosta kiinni ja näkivät siinä jo miltei Euroopan tulevaisuuden suuntaviivat.

Eivät kai asiat nyt sentään niin yksioikoisia ole?

Ilmari Kiannon Punaisen viivan hakeminen viitekehykseksi oli ehkä kaukaa haettu, mutta silti aika ajankohtainen esimerkki. Maanläheisempi esimerkki on esimerkiksi työpaikan tai vaikkapa koulun "huono henki".

Kun kovalla metelillä joku ei-toivottu työkaveri tai oppilas on viimein saatu vyörättyä pois keskuudestamme, niin hetken jo luulemme että nyt kaikki on hyvin. Harvoin siinä kuitenkaan niin käy, vaan hyvin nopeasti meillä on taas uusia kitkakohtia.

Yhteiskunnallisissa asioissa on sama tilanne; minkään toimijan tuleminen, nouseminen, hiipuminen tai häviäminen ei tuo mitään lopullista suurta helpotusta.

"Iki-Kianto" taisi olla melkoinen näkijä alallaan jopa meidän päiviimme saakka

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olipa kerran Liisa, hän oli evakko Karjalasta. Kun Liisa tuli keskisuomeen hän pääsi töihin kävelemällä tehtaiden ovista sisään. Työ olot olivat kurjat, päivät pitkiä ja palkat pieniä. Liisa oli taistelemassa vesemmisto rintamassa ay ehdoista. Radiossa kerrottiin sodasta, sen loppumiseata, Hitler oli kuollut ja Yk julisti ihmisoikeuksia. Liisalla on nyt lapsenlapsi, Laura. Kun Laura valmistui ammattikoulusta leipuriksi, hän ilmoittautui työttömäksi siihen tarkoitetussa uudessa virastossa. Kuukauden päästä Laura pääsi Myyjäksi kontotorio kahvilaan, ne olivat hyviä aikoja. Yhteiskunta kukoisti, elettiin hyvinvoinnin kulta-aikaa. Kaikki äänestivät Kekkosta, vasemmalla oli Neuvostoliitto, Berliinissä kaadettiin muuria. Tuli lama, elettiin 90-lukua Laura menetti työt, Suomi liittyi Euroopanunioniin. Lauralle syntyi poika Leo. Kun Leo kasvoi hän valmistui lukiosta ja jatkoi liiketalouteen. Päätettyään opinnot Leo hakeutui vuorostaan työkkärille. Leo odotti kaksi vuotta, hänestä tuli pitkäaikaistyötön. Elettiin jälleen lamaa. Tuona aikana ihminen muuttui tavaraksi, kuviteltiin nappi josta työtehoa saatiin lisää. Puhuttiin myös Ay liikkeen alasajosta. Leolla on lapsenlapsi M11, sukupuolineutraali ihminen. M11 elää työleiriillä. Hän tekee töitä päivässä kaksikymmentä tuntia ompelimossa, neljä tiskaamossa ja kaksi pyykkäämössä. Kerran viikossa M11 saa puhdasta vettä ja velliä ateriaksi. M11 muistaa ukkinsa Leon kertoneen jotain Ay sodasta ja siitä kuinka osa väestöstä orjuutettiin,sitten ukki oli teloitettu lannoitteeksi viljapelloille. Peltoja hoitavat koneet, M11 on kuullut vartioiden kertovan niistä. Leirin uulkopuolella on ihmeellinen maailma jossa ruoka, terveys, hyvivointi ja teknologia on jotain mitä M11 ei voi koskaan saavuttaa. M1150 (Mio) on sukua M11ta, tämä oli hänen esiäitinsä. M11 oli elänyt työleirillä, sellaisella kuin Juutalaiset Natsi Saksassa, Mio luki siitä kirjasta. Kirja oli niitä harvoja säästyneitä. Mio osasi lukea muttei puhua, kaikki viittoivat käsin. Kolmannesta maailmansodasta on vuosia, Mion isomummo oli ollut silloin pieni. Sota sai alkunsa Lähi-idässä joskus 2000-luvun alussa kun ne jäivät pakolaisten paineen alle Euroopan hulluina vuosina. Toisen teorian mYhdysvalloista, Mustanmiehensodasta kun kadut tulvivat verta. Nyt elettiin rauhaa, ei ollut kaupunkeja, ei niitä ylellisyyksiä mistä Mion kirjassa kerrottiin. Ei ollut sähköä, ei juoksevaavettä, ei elävääkuvaa kotona, ei käsissäkannettavaa näyttöä. Mio eli pienessä kylässä lähellä Venninlin-niemeä Iispuussa. Mio oli ylpeä vapaudestaan...

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Asia taitaa olla niin ja onkin, että ilman sosialiademokratiaa tuskin olisi hyvinvointivaltiotakaan.
SDP on saanut paljon aikaa yhdessä porvaripuolueiden kanssa. 8: tunnin työpäivä on yksi tällainen saavutus ja monet muut asiat, kuten peruskoulu.

Elämä ilman sosialidemokratiaa olisi varmaan hyvin paljon ankeampaa. Ainakin minulla ja ehkä myös monella muulla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Lue yllä oleva tarina joka kertoo aina Liisasta Mioon ja olkoon sen nimi "Sosiaalidemokratian aatto". Ilman heitä olisi duunari yhtä kuin esine ja ha joku omistaisi heidät ilman että heillä olisi vapautta ja näitä orjia kohdeltaisiin kuin Saksa Juutalaisia.. :(

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Nykyään kohdellaan tulonsiirtojen varassa eläviä ihmisiä kuin he olisivat ongelmajätettä. Ei tällaisessa tilanteessa ole helppoa elää nyky-yhteiskunnassakaan. Ihmisellä ei ole mitään arvoa mikäli hän ei ole ns. tuottava yksilö eli hän hankkii toimeentulonsa työstä tai toimimalla yrittäjänä.

Tulonsiirtojen varassa vaan joutuu moni ihminen elämään tässä maassa halusi hän sitä sitten tai ei halunnut.
Tällaisia ihmisiä on paljon, kuten: eläkeläiset, opiskelijat, työttömät ja muut työelämän ulkopuolella elävät henkilöt, kuten monet syrjäytyneet. Siinäpä kysymys, mitä näille ihmisille pitäisi tehdä?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vaihtoehtoja joista saatte valita:
1. Tulonsirroilla eläviä aletaan pitää sijoituksina yhteiskunnan rakenteen ylläpitämiseksi ja kysynnän kasvattamiseksi.
2. Heitä kohdellaan kuten ennenkin.
3. Heidät jätetään kokonaan tulonsiirtojen, yhteiskunnan ja tuen ulkopuolelle.
4. Heidät suljetaan nälkäpalkalla työleirille puurtamamaan kellon ympäri kunnes kupsahtavat.
5. Heidät surmataan eutanasia leirillä ja sulatetaan resomaatiolla peltolannoitteeksi.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Laajentaisin käsittelyä tulonsiirroista yleensäkin elämiseen ja lisäisin Raiko tuohon ongelmajätteenä kohdeltavaan listaan vielä vasenkätiset, silmälasien käyttäjät ja nuorena kaljuuntuneet.

Vitsi vitsi. Näkökulmasta riippuen tuota listaa voi jatkaa loputtomiin suomenruotsalaisista savolaisiin. Joku ryhmä on jonkun mielestä aina ongelmaryhmä.

Minun mielestäni jokaiselle ihmiselle kuuluu yhtäläinen arvo ja oikeus elämiseen kielestä, kulttuurista, iästä, asemasta, uskonnosta ja varallisuudesta riippumatta. Tosiasiallisesti meillä on siihen varaakin.

Sellaista maailmaa, jossa kaikki ovat 35-vuotiaita menestyjiä ei voi yksinkertaisesti olla. Se on yhtä älytön ajatus kuin ikuinen perjantai-iltapäivä.

Odotan suurella mielenkiinnolla, kuka on oleva se talousviisas, joka ääni väristen ottaa tuon Raikon hyvän "ongelmajäte" -termin tosissaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jyväskylässä nuoret ja nuoriso on koettu katukuvassa ongelmaksi. Ideaali maailmassa kaupungissa asuvien perheiden pienokaiset pysyvät pieninä lapsina iäti kunnes loukkaavat opiskelijoiksi, eli jättävät 13-25 ikävuodet välistä. Lisäksi kaupungin opiskelija (Yliopisto) asuvat omistusyksiöissä ja syövät ulkona a la carte ravintoloissa ja harrastavat kallista huippu-urheilua.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Yksi vaihtoehto on pitää tulonsiirtojen varassa elävät jotenkin hengissä maksamalla heille tulonsiirtoja, kuten tähänkin asti.

Yli miljoona eläkeläistä ja 350 000 tuhatta työtöntä on joillekin vain menoerä. Eikä juuri mitään muuta.

Opiskelijoita en ehkä katsoisi sittenkään kuuluvan tähän alimpaan ihmisryhmään. Heistä suurin osa kykenee opintojensa jälkeen työllistymään ja pääsemään tätä kautta yhteiskunnan menojen maksajiksi verojen kautta. Mutta kaikki ei onnistu tässäkään. Jotkut eivät pääse työttömyydestään eroon ja osa voi menettää työttömänä jopa työkykynsä.

Tietysti ihmisiä voidaan jakaa eri ryhmiin, jos todella niin halutaan tehdä. Poliittisella puolueella pitää olla keinoja myös vaikuttaa näiden ihmisten asemaan ja usein tämä poliittinen taho on ollut poliittinen vasemmisto ja erityisesti sosialidemokratia. Sosialidemokratian saavutukset ovat olleet menneisyydessä mittavat mutta tulevaisuudessa puolueen kannatuksen tietysti ratkaisevat äänestäjät. Menneisyyden saavutukset ei takaa menestystä tulevaisuudessa ja tuleviin haasteisiin on myös nykyajan sosialidemokratian yritettävä vastata poliittisena puolueena.
Miten puolueelle tulevaisuudessa käy? Se jää nähtäväksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos duunareita aletaan pitämään koneina/karjana niin mitä ovat sitten ne massat jotka eivät ole duunareita? Pitäisikö nuoria kannustaa enemmän hakeutumaan työelämään heti peruskoulun jälkeen? Missä elävät ja mitä syövät ne jotka joutuvat tekemään vuorokauden mittaisia työpäiviä Suomalaisissa hikipajoissa alle nälkäpalkan, semmoisilla työleiriillä kuin Juutalaiset Natsi Saksassa? Pitäisikö iäkkäistä, sairaista ja työttömistä hankkiutua eroon niinkuin osa poliitikoista ilmaisee?

Toimituksen poiminnat