VilleVarjo

Valtio ei ole vastuussa ihmisten hyvinvoinnista - holhousvaltiota ei ole.

Valtion ja yleensäkin yhteiskunnan vastuun liioittelu ihmisten hyvinvoinnista on saanut liian suuren painoarvon poliittisessa keskustelussa. Siitä on tullut liturgia, myytti tai mantra ilman että analyyttisesti kukaan pystyisi esittämään tarkempia argumentteja. Väitän että tuollaisen teoreeman esittäminen on pitkälti poliittisesti tarkoitushakuista toimintaa, jolla ajetaan omia – tai oikeammin niiden tunnistamattomien tahojen etuja, joiden lakeijana kyseisten ajatusten esittäjä sattuu olemaan.

Kävin aikanaan koulun, armeijan, opiskelin ja nyt noin 30 vuotta työelämässä ja siitä noin 20 vuotta yrittäjänä olleena olen silloin tällöin poikennut kirjastossa, muutaman kerran terveyskeskuksessa, olen uusinut passia, päivittänyt ajokorttia, asioinut verotoimistossa, joskus harvakseltaan olen ollut jossain jonkun kaupungin järjestämässä infotilaisuudessa eli toisin sanoen olen käyttänyt yhteiskunnan palveluja varmaan sen verran mitä 50+ mies niitä ehkä keskimäärin käyttää. Ai niin, joskus käymme teatterissa ja pururadalla ja viime uutena vuotena katsoimme Ratinassa Tampereen kaupungin järjestämää ilotulitusta.

En voi pahalla tahdollakaan nähdä, että miten yhteiskunta olisi jotenkin vastuussa hyvinvoinnistani. Nuo mainitsemani asiat ovat normaaleja yhteiskunnan toimintoja ilman mitään arvovarauksia. Mikään yhteiskunnan toimintamuoto ei ole minua noihin asioihin ohjannut oppivelvollisuutta lukuun ottamatta eikä myöskään mikään yhteiskunnan toiminto ole estänyt minua käyttämästä noita tavanomaisia palveluita.

Tässä vastuukeskustelussa menee pahasti sekaisin harhaoppinen yksilön kaikkivoipaisuutta korostava ajattelutapa ja normaalin länsimaisen yhteiskunnan toiminta. Tähän harhaoppisuuteen kuuluu yleensä vahvasti väite siitä, että yhteiskunta holhoaa liikaa tai että yhteiskunta olisi jotenkin yksilönvapauden esteenä. Näinhän ei todellisuudessa ole, vaan meillä on olemassa jo nytkin äärimmäisen laaja vapaus valita erilaisia asioita.

Yksilö voi halutessaan elää hyvinkin etäällä yhteiskunnan ”holhouksesta”, mutta tosiasiallisesti hyvin harva on valmis siihen vaivaan, mitä äärimmilleen viety oman tien kulkeminen edellyttäisi. Lasiseinäisessä kahvilassa on mukava vaatia yksilökeskeisyyttä, ja sen jälkeen onkin kiva ajella ratikalla kotiovelle. Lämmin raitiovaunu on paljon mukavampi matkustustapa kuin kävely räntäsateesssa.

Tällaisesta ajattelutavasta ei ole vakiintunutta nimitystä, joskin sitä toisinaan kuulee kutsuttavan uusliberalismiksi. Se on kuitenkin jossain määrin väärä ja turhan yleistetty nimitys, koska se on omiaan sekoittamaan asian klassiseen liberalismiin, joka on kokonaan toisenlainen aatesuunta. Käytän sen vuoksi tässä tekstissä nasevaa ilmausta harhaoppi.

Jos me ajattelemme, että erilaiset yhteiskunnan asettamat normit ja säädökset kuten vaikkapa nopeusrajoitus tai kaavassa määritelty rakennusoikeus, ovat lähtökohtaisesti aina jotain holhoamista, ollaan silloin vaikeasti harhaoppisella tiellä. Ei pidä sekoittaa normaalia länsimaisen yhteiskunnan toimintamallia johonkin hoivaviettiin tai sellaisen vietin ideologiseen vastustamiseen.

Erilaiset normit taas ovat aina välttämättömiä silloin kun joukko ihmisiä toimii yhdessä. Noita normeja oli jo ihmiskunnan aamuhämärässä, eikä ole mitään syytä uskoa että ne yhtäkkiä muuttuisivat tarpeettomiksi. Normienpurkutalkoot ovat varmasti jollain tasolla paikallaan, mutta pysäköintikiekosta annettujen ohjeiden nyanssien paikallistason viilaus ei mullista koko ihmiskunnan tähänastista kulttuurihistoriaa.

Kritisoimani ajattelutapa on vaikeasti harhaoppinen ja rinnastaisin sen metafysiikaan, parapsykologiaan, kivien energiaan, spiritismiin, äärimmäisiin uskonnollisiin liikkeisiin, noituuteen ja taikuuteen. On erittäin ikävää ja haitallista, että meilläkin vaikuttaa tulleen muutamille politikoillekin tällainen harhainen ideologia rationaalista ajattelua tärkeämmäksi. Odotan suurella mielenkiinnolla kuka tai mikä ajatustuottamo rohkenee ensimmäisenä esittää ”uuden matematiikan”, joka kerralla osoittaisi koko tähänastisen luonnontieteen tutkimuksen ja aikaansaannokset kieroksi salaliitoksi, jonka ainoa tarkoitus on rajoittaa yksilönvapautta ja lisätä holhousta!

Sosialistisessa järjestelmässä aikanaan korostettiin ideologian merkitystä ja esimerkiksi ”sosialismin teoria” oli yhtenä oppiaineena mm. sikäläisissä yliopistoissa niin lääkäreille kuin insinööreillekin. Tuo ideologian puhtauden vaaliminen saattoi olla eräs taustasyy sosialismin romahdukseen. Pahaa pelkään että kuvaamassani harhaoppisessa ajattelutavassa ollaan täsmälleen samalla tiellä. Ideologia ohittaa rationaalisen ajattelun eli suoraan sanottuna järjen käytön. Tätä todistavat mm. muutamien poliitikkojen avoimen vähättelevä suhtautuminen tutkimukseen ja yleensäkin sivistykseen.

Päivänpolttavana aiheena mediassa on ollut erityisesti talous ja sepä onkin antanut runsaasti otollista maaperää erilaisten suorastaan varmojen käsitysten esittämiselle. Harmi kyllä asia ei ole noin yksinkertainen. Silloin kun lähdetään esimerkiksi talouteen liittyvä asioita voimakkaasti ajamaan hurmoksellisessa tilassa aatepohjalta ilman liikkeenjohdon tai taloustieteen koulutusta ja ennen kaikkea ilman kokemusta todellisesta yrityksen johtamisesta, ollaan pahasti väärällä tiellä.

Utopia siitä, että mahdollisimman suuri markkinoiden vapaus ikään kuin itsestään korjaisi erilaisia ongelmia niin että koko yhteiskunnan ja valtion asema voitaisiin sitä kautta lopettaa, on tietysti hieno ajatus, mutta ihmisten toiminta ei ole hienojen ajatusten mukaista. Viimeistään siinä vaiheessa kun kilpailija vaikkapa kopio yrityksen tuotemerkin itselleen, on puhdasoppisinkin valtion vihaaja valmis huutamaan yhteiskuntaa ja oikeuslaitosta apuun.

Hyvä esimerkki asioiden kääntymisestä päälaelleen on hiljan julkisuudessa ollut kiihkeä keskustelu sähkön siirtohintojen korotuksista. Kyseessä on kuitenkin normaali yritystoiminta ja yritys voi tehdä luonnollisesti oman hinnoittelunsa haluamallaan tavalla. Olen ollut suuresti hämmästynyt, kun muutamat hyvinkin kovina markkinatalousasiantuntijoina esiintyneet poliitikot ovat ruvenneet peräänkuuluttamaan asiassa oikeutta ja kohtuutta ja nyt jo puuhataan erilaisia yhteiskunnallisia keinoja asian korjaamiseksi. Asuuko meissä kaikissa sittenkin pieni sosialidemokraatti?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Valtiolle kuuluu vain ulkoinen ja sisäinen turvallisuus. Muut asiat hoitavat kansalaiset itse tarpeiden mukaisesti. Sveitsin malli on hyvä esimerkki.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Pekka ja muut :

"Oikeus sosiaaliturvaan

Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.

Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilölinen kasvu.

Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä."

(Suomen perustuslaki, 19 §)

PS:

Jotta Ville Varjon juttu asettuisi oikeisiin rkp-rasismin raameihin, niin on hyvä palauttaa siitä mieleen tosiasioita RKP:n historiasta:

http://heikkisantala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1363...

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Itse asiassa et ehkä huomannut kirjoitukseni ironiaa, mutta lainauksesi on sanatarkasti oikea ja noinhan laissa sanotaan. Hiukan ihmettelen miksi muutamat poliitikot viime syksynä hätääntyivät täysin. He sopertelivat että perustuslaki on kehityksen esteenä. Noista sekavista kannanotoista sinänsä on turha välittää, mutta eniten ihmetyttää se että paniikki ja hätääntyneisyys oli hyvin konkreettista. Oliko joku luvannut jo jollekin jotain ja lupausta ei pystytty pitämäänkään kun perustuslakiasiantuntijat tulivat tielle? Kyllä siinä on syytäkin hätääntyä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala Vastaus kommenttiin #18

Ville,

niin, vastasin oikeastaan Iiskonmäelle.

Kun hallituksessa ei ole ainuttakaan lainoppinutta, niin se jälki näkyy. Roiskitaan sinne ja tänne.

Se, että käydään perustuslain kimppuun, on meidän kansalaisten kannalta vaarallista. Laillisuus korvataan poliittisella tarkoituksenmukaisuudella. Tätähän enemmistöhallitus voi menestyksellä harjoittaa, kun perustuslakivaliokunnassa on sama enemmistö.

Voimakkaat kansan ja valtiosääntöasiantuntijoiden reaktiot saivat sentään koplan osittain perääntymään. Uhka ei kuitenkaan ole vielä ohi.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Suomen Ammatillinen Keskusjärjestö SAK perustettiin virallisesti vuoden 1930. Ostovoimaa ja tulonjakoa on saatu palkansaajille, välillä lakkoillen ja sopien, ja kyllä tästä on myös hyötyneet yristystoiminta ,"kaikki ovat hyötyneet",kun ostovoimaa/palkkatasoa on tullut tulonjaon kautta, yrityksien lukumäärät ja kasvu ovat tästä myös hyötyneet. Myös työtavat/tekniikka sekä toiminta, ovat tehostuneet palkkakehityksen myötä, tämä on auttanut kilpailukyvyn kautta koko teollisuuta sekä vientiteollisuutta. Vuosien saatossa on "SAK:n /ay-liikkeen selän taakse", tullut kymmeniä muita jäsenliittoja, lähinnä julkisen alan liittoja . Nyt nämä julkisen alan jäsenliitot "MYÖS" puolustavat "saavutettuja etuja" , velkaa -2005 oli 60 044 miljardia nyt 2016 nyt julkinen velka on noin 130 miljardia kunnat mukaan lukien, velkaantuminen on ollut rajua.(valtionosuudet ovat kunnilta tippuneet) nythän yhteiskuntasopimuksella haetaan tähän huimaan velkaantumiseen ratkaisua(sisäinen devalvaatio) palataanko nyt lähemmäksi -2007 Tupon lähtöjuurille, jolloin huimat palkankorotukset jaettiin. Syy yhteyttä on haettu pitkään jatkuneelle lamalla, nykyisen suuruista palkkarakennetta ei ole voitu ylläpitää, tämä on myös aiheuttanut Kelan korvauksien huimaan ,sekä tuloloukkujen nousuun,sekä myös häpeällinen ruokajonojen pituudet ovat kasvaneet. Myös 2007- vuoteen 2014 mennessä julkiset menot olivat kohonneet 10 prosenttiyksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen 58,3 prosenttiin. Tällä lukemalla Suomi on OECD-maiden ykkönen. Tämä on myös vaikuttanut Suomen kalliiseen hintatasoon,mm. vuokrat sekä asumiseen liittyvät korotukset.

Pohjoismainen hyvinvointi malli ja ajatus, on paljolti perustunut aikaisemmin ay-jäsenliittojen kautta yksilöiden välisten tuloerojen, tulojen ja kulutusmahdollisuuksien tasaaminen yli elämänkaaren, sekä korkia työllisyysaste, progressiivinen verotus, tulonsiirrot, edulliset tai tuetut palvelut.Tätä hyvinvointimallia on tukenut poliittinen valta. Mailma ja valta muuttuu ympärillämme, nyt nykypäivänä korostetaaan koulutuksen sekä yksilön osaamista, palkka rakennekkin määräytyy tämän mukaan, tästä on eniten hyötynyt julkinen sektori. Nykyisellä rahoituspohjalla on vaikia ylläpitää nykyisen mallista julkista yhteiskuntarakennetta, koska palkka rakenteetkin ovat nousseet, ja pitkään jatkunut lama vie tulosta, ja nythän tätä heikkoa tulosta on velkarahalla katettu. Tämän myötä myös vuosikymmeniä jatkunut Pohjoismaalainen hyvinvointi malli on menetetty
Aikojen saatossa julkinen sektori on paisunut ja pöhöttynyt kuin pullataikina. Kaikinlaisine etuineen, jotka avaltaväestö saa maksaa

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Näin varmasti Palmekin vielä luuli v. 1986 alussa. Ruotsi on muuttunut paljon sitten Palmen aikojen.

Pekka Iiskonmaki

#2
''Aikojen saatossa julkinen sektori on paisunut ja pöhöttynyt kuin pullataikina. Kaikinlaisine etuineen, jotka avaltaväestö saa maksaa''

Ei duunarin tyhmyydestä voi syyttää koko kansaa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Onko siellä taas ollut duunareita syyllisenä?

Pekka Iiskonmaki

#7
En ole syyllinen duunarien tyhmyyteen. Joten Heh heh.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"julkinen sektori on paisunut ja pöhöttynyt kuin pullataikina"

Varsinkin kokoomus ja rkp haluaa pullataikinaa vielä kasvattaa turvapaikanhakijoita ottamalla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Sittenhän lopetetaan ensitöiksemme armeija.

Pekka Iiskonmaki

#6
Suomessa on aina ollut armeija. Minä osaan venäjää niin huonosti, että tyydyn Suomen armeijaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jos armeija on aina ollut,niin johan sen joutaa lopettaa. Valtion tehtävä ei ole pitää huolta kansalaisista..vai oletko sittenkin sosialisti?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #12

Vellu. Pyydä lupaa Moskovasta. En luota suomipunikin sanaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #13

No ei nuo heitot kyllä toimi..olisi edes jotenkin sidoksissa,mutta ei..

Olet siis vain kurja sosialisti joka tahtoo muiden tekevän jotain aina sinun puolestasi.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Huomatkaa toki kirjoituksen lievä pyrkimys ironiaan :D

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

On aikakin yksi selvä holhousvaltio: Se on suurlakkoileva ja tilastoväärentäjä sekä EU/EMU/EKP:n toiminnan elinehto ja lypsylehmä Kreikka - EU/EMU:n silmissä. Sinne riittää tolkuttomasti jos jonkinlaista tukea, huolenpitoa ja substraalia. MUTTA ei Grexittiä. Miksihän?

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Valtio, eduskunta antamallamme valtakirjalla. ON vastuussa varojemme käytöstä, jotka se meiltä ottaa sekä meidän yhteisen omaisuutemme hoidosta.

Toimituksen poiminnat