VilleVarjo

Elämänlaatu paremmaksi helpolla tavalla

Tein elämänlaatua merkittävällä tavalla parantavan ratkaisun. Yleisyhteiskunnallisista asioista kiinnostuneena ja RKP:n jäsenenä seuraan monia keskusteluryhmiä mm. Facebookissa yli ideologisten rajojen, mutta nyt lopetin eräiden lähinnä oikeistolaisiksi itseään luonnehtivan palstojen seuraamisen.

Syynä tähän on noiden palstojen keskustelujen sävy, joka on nyt saavuttanut sellaisen pohjattoman katkeruuden asteen, että tuo katkeruus on jo luonteeltaan patologista. Esimerkiksi sosialidemokratiaa, kommunismia ja jopa marxilaisuutta analysoidaan noilla foorumeilla niin katkerasti, niin syvällisesti ja niin kiihkeästi, että Tampereen yliopiston kuppilan kuohuvimmatkin 1970-luvun keskustelut olisivat epäilemättä tuntuneet nuorisoseuran iltamilta noihin keskustelupalstoihin verrattuina. Jopa 1960-luvulla alle kouluikäisenä poikana katsomani neuvostoliittolainen "Dobri Vetser" kielitelevisio oli ja olisi yhä noiden keskustelupalstojen katkeruuden ja kaunan rinnalla suorastaan modernia eurooppalaista asiaohjelmaa.

Herätteen tähän ratkaisuun antoi viime keskiviikkona Tampereen Kaupinojan avantouintisaunalla sattunut sosiaalisesti Kutkuttavan hauska tilanne. Muutoin yleensä niin hillittyyn äänimaailmaan ja silläkin kertaa melko täynnä olevaan saunaan pelmahti ovesta yhtäkkiä noin kolmisenkymmentä iältään 25 vuoden kahta puolta olevaa minnesotalaista ja kanadalaista nuorta naista. Noiden tyttöjen riemu, iloisuus, ennakkoluulottomuus ja välittömyys oli suorastaan huumaavaa. He kerkesivät löylyttelemään, uimaan kylmässä vedessä, vilvoittelemaan, nauramaan, keskustelemaan saunakokemuksestaan ja ottamaan ryhmäkuvia puolenkymmentä kierrosta vajaassa tunnissa ja puheensorina oli tietysti sen mukaista.

Oivalsin, että miksi ihmeessä minä haaskan aikaani ja kuormitan turhaan elämänmyönteisyyttäni seuraamalla joidenkin palstojen katkeraa paatosta, kun maailmassa näkyy kuitenkin tulevan tulevaisuudenuskoa ja hyvää mieltä kerralla ovesta sisään 30 nuoren naisen koko energian voimalla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Seppo Hildén

"Oivalsin, että miksi ihmeessä minä haaskan aikaani ja kuormitan turhaan elämänmyönteisyyttäni seuraamalla joidenkin palstojen katkeraa paatosta, kun maailmassa näkyy kuitenkin tulevan tulevaisuudenuskoa ja hyvää mieltä kerralla ovesta sisään 30 nuoren naisen koko energian voimalla."

Heh, tuollaista ilmiötä kutsutaan kyllä 50-villitykseksi.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Näin juuri! Enemmän oikeaa elämää ja vähemmän nettiä.

Nuorison tolskaamista on kieltämättä mukava seurata. Ulkomaalaiset ovat yleensä kyllä meitä eläväisempiä, mutta on oma nuorisommekin nykyisin avoimenpaa ja reippaampaa kuin ennen. Esimerkkinä vaikka meidän fiksut kiekkonuoret.

Oikeaan suuntaan ollaan jokatap menossa!

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Kyllä se pitää paikkansa, että niin kovin helposti ajatukset kietoutuvat negatiivisten asioiden ympärille, vaikka meitä ympäröivä maailma on myös erittäin jännittävistä ja myönteisistä ilmiöistä koostuva.

Onnellisuutta on usein näilläkin palstoilla sivuutettu, ja siihen liittyy kokemusteni mukaan omaksuttu taito. Onnellisuus on pitkälti valintakysymys. Ja tuohon valintaan sisältyy myös se, että on tarkkaavaisesti mietittävä kuinka paljon mistäkin asiasta on hyötyä (onnellisuuden kannalta) ja mistä ei.

Politiikka, yhteiskunta ja kulttuuri ovat nekin omalla tavallaan abstraktioita elämästä. Vallankin politiikalle on ominaista, että ikään kuin päätetään miten asiat ovat, vaikka jokainen vähäiselläkin elämänkokemuksella oivaltaa että vastauksia on harvassa. Sen sijaan tulisi askarrella kysymysten parissa, ja hyväksyä että kaikkeen ei olekaan yksiulotteista vastausta.

Nykyajan kommunikaatiomuodot ovat useinkin ikään kuin "kanavia" joita pitkin moni aiemmin pienen piirin sisään jäänyt juttu saa näkyvyyttä. Sitä on osattava kahlata joessa, ilman että molskahtaa tyystin veteen.

Pidättäytyminen - vaikka sitten väliaikaisestikin - on ihmiselle tärkeää, se antaa aikaa jäsentää asioita ja laskea kierroksia. Udun seasta piirtyvätkin sitten esiin ne todella konkreettiset, oman elämän- ja vaikutuspiirin sisällä olevat, tekisi mieleni sanoa politikointia ja muuta kohkaamista relevantimmat asiat. Näistä onnellisuus käsitteenä ja sen todellinen oivaltaminen lie tärkeimpiä.

Tokihan on paljon vasemmistolaisuuteen tympääntyneitä ihmisiä. Ymmärrän heitä sekä yleisellä että henkilökohtaisella tasolla. On ehkä terapeuttistakin, että ihmiset voivat purkaa höyryjään keskustelupalstoilla. Yhtälö on toiminut ikiaikaisesti toisinkin päin, vasemmisto on kyllä mestaroinut demonisointia ja solvaamisen jaloa taitoa koko olemassa olonsa ajan, pitkälti jopa perustanut ideologiansa sellaisen lavetin äärelle.

Suosittelen kyllä minäkin lämpimästi yleispätevää poliittisen kohkaamisen kyseenalaistamista, ja ennen muuta näin kesänkin saavuttua lähentymistä meitä ympäröivään maailmaan, luontoon ja sen ihmeisiin.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Hyviä havaintoja kommenteissa. En vain tunnistanut itse tuota viidenkympin villitystä ennen kuin kommentin jälkeen :D

Toimituksen poiminnat