VilleVarjo

Kostoretki työttömiä kohtaan?

Erinäisissä kannanotoissa on viime aikoina hyvin voimakkasti ennustettu työelämään suuria muutoksia ja näkevätpä jotkut kirjoittajat jopa sellaisenkin vision, jossa suuri osa ihmisistä tulee olemaan pysyvästi ilman työtä. Samassa yhteydessä kirjottajat peräänkuuluttavat ennakkoluulottomuuta ja luopumista perinteisistä työelämää koskevista ajattelumalleista.

Vime päivinä julkisuudessa puitu työttömien aktivointimalli kuitenkin ylläpitää hyvin voimakkaasti perinteisiä malleja ja niistä poikkeaminen saattaa johtaa välittömästi äärimmäisen koviin rangaistuksiin. Muutaman tunnin työ ja ääritapauksessa jopa yritystoiminnan miettiminen ääneen voi viedä yksilön hyvin hankalaan tilanteeseen. Vaikea on tuossa tilanteessa kenenkään lähteä valloittamaan maailmaa uusilla ajatuksilla, kun huomio omasta toimeentulosta varjostaa kaikkea ajattelua.

Esimerkiksi pienikin katkos avustuksissa voi johtaa vakaviin taloushäiriöihin ja pelivaran ollessa muutenkin olematon on luottokelpoisuuden menettämisen vaara lähellä. Luottokelpoisuuden menettäminen tarkoittaa käytännössä elämän päättymistä, vaikka yksilö onkin hengissä. Kun tämä tapahtuu 20 vuotiaana, on vaarana että yksilö on seuraavat 80 vuotta kokonaan yhteiskunnan tuen varassa.

Parikymmentä vuotta yrittäjänä toimineena ei voi millään välttää ajatusta, että noissa työttömien aktivointitoimissa ei ole kysymys työllistymisestä, vaan pikemminkin kyse on kostamisesta. Työssäkäyvät haluavat yli puoluerajojen nähtävästi kaikin keinoin kostaa tukalaan tilanteeseen joutuneille ihmisille sen, että heillä itselläänkin on uhkana epävarmuus.

Yrittäjä tietysti on jo tottunut epävarmuuteen, mutta yllättävän moni yrittäjäkin huutaa suu auki kostonhimoaan ja toitottaa julkisuudessa miten heillä olisi auvoinen työ tarjolla, mutta kukaan ei siihen tule. Yrittäjänä toki tunnen tuon ikuisen valittajatyypin, enkä kovin vakavasti jaksa noita puheita ottaa.

Tosiaan meidän olisi muutettava joitain rakenteita, muutoin olemme ajautumassa vaikeaan tilanteeseen. Se saattaa ennemmin tai myöhemmin johtaa yhteiskunnan sellaiseen hajoamiseen, jolta kukaan ei ole suojassa. Ei edes rahalla.

Perustulo tai perustili voisi olla pieni askel oikeaan suuntaan.

Onneksi osa muutoksista kuitenkin tapahtuu erilaisina globaalina trendeinä, ja vieläpä suureksi osaksi ilman tietoista vaikuttamista. Ehkäpä myös se auttaa meitä, mutta tuon ennustaminen ja jopa tunnistaminenkin on mahdotonta.

Tulevaisuuden ennustaminenhan on tunnetusti vaikeaa. Ennusteita tehdessä tulevat kuitenkin aina mieleeni jo edesmenneen professori Osmo A. Wiion ajatukset. Hänen mukaansa lyhyen tähtäimen kehitys yliarvioidaan, ja pitkän tähtäimen kehitys aliarvioidaan.

On täysin mahdollista, että muutaman vuosikymmenen kuluttua näemme miten alkeellisia ja tähän hetkeen kiinnittyneitä olivat ajatuksemme, kun ennustimme täydellistä romahdusta tai vallankumousta milloin mistäkin asiasta ja vieläpä sen tapahtuvan nopeasti. Samalla ehkä tulevaisuudessa huomaamme, miten valtava kehitys onkin tapahtunut sellaisissa asioissa, joita tänään emme tiedä edes olevan olemassa.

Uskon että asiat menevät kuitenkin isossa kokonaisuudessa parempaan suuntaan, kunhan emme itse hölmöile ja pilaa mahdollisuuksiamme jollain 90-lukulaisilla toimintatavoilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Perustulo/perustili kansan itsensä maksamista veroista itselleen?
Kun vielä Kela-etuuksia tullaan poistamaan?
= + -= 0e veronmaksajille. Yrityksille ilmaista työvoimaa.

Perustulo 560e/kk työttömälle,vähennetään toimeentulotuesta= tuki 0 euron työtä vastaan.
Perustulossa työttömällä samat ehdot kuin Toimeentulotuessa.

Jos taas Perustulo otetaan kaikilla käyttöön ,julkisellapuolella ja kansanedustajatkin tekee työnsä 560e/kk ajatus on hyvä ja säästöjä syntyy velkoihin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
Toimeentulotuen ehdot teki Kepu,kok,RKP,Krst jo 1994.On yhä voimassa.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Elämme siirtymäkautta, vuosikymmeniä kestävää. Muutossaumoissa aina kärsitään enemmän kuin tasaisempina ajanjaksoina.

Työttömiö koitetaan aktivoida, ja se kuuluu vielä keinovalikoimiin v. 2017 ja jonkin aikaa eteenpäin. Välttämättä nykyajassa ei ole huono homma, jos jokainen pakotetaan hakemaan kerran viikossa duunia.

Sellaista aikaa Suomi ei enää näe, että työttömyysluvut olisivat viisinumeroisia. Mutta eihän kukaan sellaisesta toki haaveilekaan.

Digitalisaatio rulettaa ja ihmiskunnan on sopeutuminen. No can do!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllähän nämä uudet esitykset ovat aikamoista kepin tunkemista takapuoleen. Tuoreen Suomen Kuvalehden jutun mukaan suomalaisia huolestuttaa eniten työttömyys (SK 18 5.5.2017 s. 30 - 33) eikä enemmistö siihen olotilaan "päässeistä" varmastikaan toimettomina viihdy.

Oman pienimuotoisen yritystoimintani tappoi valtio lopettamalla paikallisen käräjäoikeuden ja nyt samainen valtio sitten potkii minua päähän kaikenmaailman turhien hakemusten tekovelvoitteilla - eihän niitä uusia työpaikkoja tuolla lailla synny.

Pistää kyllä aika lailla yhteiskuntakriittiseksi, mutta mitenkähän tämän kritiikin sitten purkaisi?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Pekka Pylkkönen

Nuo visiot siitä että suuri osa porukasta on ilman työtä edustavat nimenomaan sitä ikivanhaa ajattelua että höyrykone vie ihmisiltä työt. Mitään oikeaa pohjaa tuolle ei tietenkään löydy. Ihmisten tarpeet ja halut ovat rajattomat eikä niitä tyydytetä millään koneilla tai kaikkien ihmisen työlläkään.

Verotuksen luoma kitka voi tietysti aiheuttaa sen että ihmisillä ei ole varaa ostaa toistensa työtä. Välistävetäjiä ei voi olla määräänsä enempää.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Mulla on synkempi näkemys. Digihöyry on jo vienyt paljon työpaikkoja. Jos joku maksaa meille siitä, että pidämme toisillemme seuraa, niin silloin työtä riittää maailman tappiin. Ja tämähän oma skenaarioni onkin. Elämisen kannalta digi hoitaa hommat, ja me ihmiset puuhastellaa kaikkea joutavaa.

Pekka Pylkkönen

Vaikka näin kävisikin niin millä aikataululla? Suomalaiselle syntyy helposti bias että kaikilla on jo kaikkea, mutta globaalisti kuluttavaan keskiluokkaan on vasta noussut ja nousemassa älytön määrä porukkaa. Useampi ihminen haluaa pesukoneen, auton ja ilmastointilaitteen kuin kenellä ne jo on.

Mää luulen että globaali vaurastuminen on teollisuuden uusi tuleminen.

Jossain kaukana horisontissa voi toki olla sekin että koneet tekevät tuotteet ja ihmiset vain passaavat toisiaan. Erikoistuminen ja työnjako on silloinkin avainasemassa hyvinvoinnin luomisessa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja mitään tekoa ei ole sille että Savupiipputeollisuus ja maatalous oli ennen ne mitkä työllisti eniten? Eikä siinä että yritykset on myyty ulkomaalaisille pörssiyrityksille? Joten tulokset ei enää tipukkaan valtion kirstuun.EU ja Globaalin markkintalouden ja muuttuneiden verotusten takia?

Jyrki Paldán

"Verotuksen luoma kitka voi tietysti aiheuttaa sen että ihmisillä ei ole varaa ostaa toistensa työtä. Välistävetäjiä ei voi olla määräänsä enempää."

Täysin kelpaamaton selitys. Paljon korkeammilla veroasteilla on saavutettu lähes täystyöllisyys ja lähes olemattomilla veroasteilla työttömien armeija.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

-90 Työllisyys oli 72,4%

-90 Lama Työttömyys 20,2% yli 530 000 työtöntä.

-07 Työllisyys oli n.70,2%
-08 Lehman lama
Joten työttömyyden syy ehkä nämä nyt:
Suomi hakee Anttilan ja Stockmannin irtisanotuille....
-Globalisaatiorahasto on perustettu tukemaan ihmisiä, jotka jäävät
-A)- työttömäksi globalisaation takia.
Rahaston tuki on enintään 60 prosenttia. Mukana pitää olla myös kansallista rahaa.

Lännen Median mukaan hakemus ei ole läpihuutojuttu, sillä Anttilan ja Stockmannin vaikeudet
-voidaan nähdä
B)- myös luonnollisena kaupan kehityksenä.
IL 6.5-17
Myös muilla aloilla.

Eikä se Kepillä miksikään siitä muutu.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Jaa-a. Voi olla että nuo työttömyyden taustat ja yleensäkin työelämän muutokset ovat paljon moniulotteisempia kuin kukaan pystyy edes arvaamaan.

90-luvun laman aikaan muutamat poliitikot hyvinkin alatyylisesti puhuivat silakan syömisestä ja milloin mistäkin. Eipä heidän puheidensa tasoa silloin kovin korkealle arvostettu, ja maailma muuttui omaan suuntansa heidän puheistaan huolimatta.

Mielenkiintoista nähdä, olisiko kaikkein äänekkäimmillä nyt viisasten kivi hallussaan. Voi olla että onkin, joskin se olisikin sitten ensimmäinen kerta ihmiskunnan historiassa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olisiko EU sama taka-ajatus kuin USA?
Useampi pienipalkkainen työ jotta pysyy leivässä. Palkat alas ja maahanmuuttajia/pakolaisia työvoimaksi. Esim.Perustulolla?

Tuohan on käytössä ollut Saksassa ja Briteissä,Tanskassa jo muutaman vuoden.
Saksassa tekee yli miljoona työtä 450e/kk.

Satuin lukemaan eduskunnan sivuilta -92 asiakirjan.
Globaali työelämä.
Sosiaaliturvan ja työn yhteensovittaminen.
Aktiivitoimia,tuen ehtojen kiristämistä,ym. työttömien työhallukkuuden lisäämiseksi.
Eriarvoisuuden lisäämisellä tuloja saavien ja sosiaaliturvan varassa elävien kesken.
Jota kuinkin tuohon tyyliin.

Niinpä Ahon hallitus otti sen käyttöön heti -94.Leikkaamalla työttömien tukia,pakotti kunnat työllistämään tukea vastaan.
"Liisan-listoilla jatkettiin.
Vanhasen hallitus kiristi lisää vyötä -08-10
Nyt Sipilä vie homman loppuun.

Tietää Sosiaaliturvan loppua Kelasta. Myös takuueläkkeiden loppua. Verot ei riitä pienistä palkoista noihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Luottokelpoisuuden menettäminen tarkoittaa käytännössä elämän päättymistä, vaikka yksilö onkin hengissä."

Ei ehkä aivan noin synkkä ole kaikkien osa. Luottotiedottomia kun on Suomessa kymmenisen prosenttia väestöstä. Useimmilla luottotiedottomilla lienee myös vakituinen työ ja tulot. Maksut hoituvat Visa Elektronilla.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Totta. Tosin tilanne varsinkin muutenkin tyhjän päällä olevilla voi olla hankala. Henkilökohtainen konkurssi voisi olla tässä eräs hyödyllinen ratkaisu, jos se saataisiin mahdolliseksi.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Tiekirjo syrjäytymiseen on valtavan laaja. Näin ei saisi sanoa, mutte onneksi on myös harmaa talous. Sen ansiosta moni työteliäs pudokas saa elantonsa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Henkilökohtainen konkurssi voisi olla tässä eräs hyödyllinen ratkaisu,...

Eli ylikulutukseen nostetut pikavipit toisten maksettaviksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Lähinnä niiden vippien myöntäjien maksettaviksi. Jokainen kantaa oman luottotappioriskinsä.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Juha,
missä maailmassa elät?
Eivät vakuutusyhtiöt mene konkkaan, kun maksavat vahingoista. Myös lainanantajat varautuvat mahdollisiin luottotappioihin mitoittamalla korot sen mukaisesti. Eli muut lainaottajat maksavat mahdolliset epävarmat saatavat.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #17

Ja jos oikein hyvin käy rientää hallitus apuun ja sosialisoi luottotappiot kansan taskuilta.Kuten SYP ja KOP. Nyt Saksan ja Ranskan pankeille."Kreikka" vippien nimellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

"Eli muut lainaottajat maksavat mahdolliset epävarmat saatavat."

Tässä tapauksessa sitten muut vippilainojen ottajat.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo Vastaus kommenttiin #28

Ehkäpä koko pikavippitoimintaa loppuu ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #37

Ei taida loppua.Ei loppunut kiskuri korotkaan . Jostain olin lukevinani että vippifirmat pelaa rahaeliitin johtamana.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #17

No pikavippien myöntäjät ovat ainakin mitoittaneet korkonsa sen mukaan että kaikki lainanottajat jättävät lainansa maksamatta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #31

Perintätoimistot ei unohda.Korot tikittää koko aika.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Sehän on määriteltävissä, kuten vaikkapa USA:ssa:
"The notice informs creditors generally that the debts owed to them have been discharged and that they should not attempt any further collection. They are cautioned in the notice that continuing collection efforts could subject them to punishment for contempt.
---
Not all debts are discharged."
http://www.uscourts.gov/services-forms/bankruptcy/...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Pikavippien osalta se on noin kuin Juha sanoo eli myös luotottajalla on riski, joka sen tulee tunnistaa ja kantaa. Lähinnä kai tuo henkilökohtainen konkurssi tulisi sovellettavaksi kun henkilö ei ole velkaantunut holtittomasti. Tällaisia tilanteita ovat mm. erilaiset vakavat sairastumiset, puolison kuolema, yritystoiminnan konkurssi ja siihen liittyvät takausvelat sekä muut ennalta arvaamattomat vakavat tilanteet. Se, että yhteiskunta automaattisesti toimii pikavippien takaajana, ei tule olemaan mahdollista,

Heli Ratokangas

Perustulomalli: Kansalaiselle maksetaan 560 €/kk. Ne jotka sillä pärjäävät, eivät tee mitään, nauttivat elämästään ja järjestävät asiansa vaatimattomasti. Perustulolla elävät eivät maksa veroja, mutta käyttävät palveluja kolme kertaa enemmän kuin saavat perustuloa. Veronmaksajien kustannus perustulolla elävästä pari tonnia kuussa.

Perustilimalli: Kansalaiselle maksetaan 400 €/kk. Ne jotka sillä pärjäävät, eivät tee mitään, nauttivat elämästään ja järjestävät asiansa vaatimattomasti. Perustilimallissa ei perustilin pääomaa kannata kasvattaa, koska kansalainen ei siitä hyödy. Hyöty tulee vain yhteiskunnalle, jonka vuoksi kansalainen ei halua perustiliään kasvattaa. Kansalaiset saisivat siis ensin ilmaista rahaa 20 00 € ja sen käytettyään, ostettuaan auton, harrastusvälineet ja muun tarpeellisen, saisivat jatkossa 400 €/kk vaatimattomaan elämiseen.

Töitä ei kannata tehdä koska verot ovat korkeat muiden elätettävien vuoksi ja käteen jäisi hyvin vähän enemmän kuin perustililtä voi nostaa.

Perustilillä miinuksella elävät ei maksa veroja, mutta käyttävät palveluja neljä kertaa enemmän kuin saavat perustuloa. Veronmaksajien kustannus perustulolla elävästä pari tonnia kuussa.

Perustyömalli: Työikäiselle ja työkykyiselle kansalaiselle ei makseta mitään tukea, ei myöskään yrityksille. Jokainen voi elättää itse itsenä ja perheensä jollakin laillisella tavalla, kuten palkkatyöllään, yritystoiminnallaan, sijoitustoiminnallaan tai muulla. Perustyömallissa taataan kaikille riittävä tuntimäärä työtä ammattinsa mukaisella palkalla jotta hänen kuukausitulonsa ovat vähintään ammattinsa mukaiset.

Perustyömallissa ei ole ansiosidonnaista, irtisanomisaika on meneillään olevan työvuoron loppuun. Jos palkansaaja jää työttömäksi, hän voi mennä heti ensimmäisenä työttömyyspäivänään perustyötä tekemään ja palkka juoksee suunnilleen saman suuruisena kuin ennenkin. Perustyötä voi tehdä kunnes uusi, sopiva työ löytyy yksityiseltä tai julkiselta sektorilta.

Sairaille ja yli 64-vuotiaille on eläke. Koska Perustyömallin avulla saadaan säästöjä n. 40 miljardia euroa vuodessa ja verotettava kakku kasvaa n. 110 miljardia, eläkkeiden maksuun riittää hyvin varoja. Osa tulee eläkerahastoista ja se osa veroista joka lainattiin eläkerahastoista 1990-luvulla. Eläkettä saa sairauden verran eli osatyökykyinen alle 65-vuotias tekee osan aika työtä ja saa osan sitten eläkkeenä. Osa-aikatyö on aina sellaista, että osatyökykyinen voi sitä tehdä itseään rasittamatta.

Kaikista tuloista maksetaan työllisyysvakuutusmaksua 2.25 %, jolla tulonsaajien omistama vakuutusyhtiö tarjoaa perustyötä työttömille, jotka eivät työllisty yksityiselle tai julkiselle sektorille. Perustyötä tarjotaan jos kuukausittaiset tulot uhkaavat jäädä alle ammattinsa mukaisen kuukausitulon. Perustyöstä maksetaan ammattinsa mukainen tuntipalkka ja työmatka perustyöhön on enintään ½-tuntia.

Mikäli työttömyys kasvaa, työllisyysvakuutusmaksu kasvaa. Tämä ohjaa kansalaisia suosimaan kotimaista tuotantoa ja yrityksiä miettimään ratkaisuja joilla työllisyys lisääntyy. Muussa tapauksessa vakuutusmaksut nousevat.

Perustyömalli on helppo ottaa käyttöön, muutetaan vain nykyistä työttömyysturvalakia seuraavasti:

{2 luku, 1 §, Työttömänä pidetään henkilöä, joka ei saa, tai ei todennäköisesti tule saamaan, ammattinsa mukaisia kuukausituloja tulevalla kuukaudella.}

ja

{1 luku, 2 §, Työttömälle tarjotaan riittävä määrä työtunteja tehtäväksi ammattinsa mukaisella tuntipalkalla, jotta hän kuukausitulonsa saavuttavat ammattinsa mukaisen kuukausitulon. Siirtymäkaudella niin monta tuntia että työtön saa työnsä avulla riittävän toimeentulon.}

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

15.
Utopia-puolueen malli joka ei ole edes eduskunnassa.

Eduskunnan enemmistön malli nyt:
esim.Työtön:
perustulo otetaan asumistuessa tulona huomioon.
(Ja vähennetään toimeentulotuesta)

Miten perustulo huomioidaan toimeentulotuessa?

Toimeentulotuessa Perustulo otetaan huomioon tulona.Ja vähennetään toimeentulotuesta= + - = 0e
(Käteen yhä se 487e/kk kuin nytkin)
- Jos kokeiluun osallistuva kieltäytyy hänelle tarjotusta työstä tai kuntouttavasta työtoiminnasta, toimeentulotuen perusosan suuruutta voidaan alentaa.
lähde:
Kela-17
(40% ja 60pv karenssi.)

SOTE yhteydessä poistetaan Kela-etuuksia. Korvataan perustulolla
Eli maksat itse veroissasi perustulon itsellesi.
Ja häviät koska Kelasta ei saakkaan enää korvauksia.

Ja mikäli kepulit/kok tunnen on vedätys tehty niin että Köyhät saa 560e.Hyvätuloisten perustulo lasketaan tulojen mukaan ansiosidonnaisena.Myös verottomana.

Miksi epäilen? Ranskalainen kirjailija/politikantoimittaja kirj.
"Seuraan tarkasti miten Suomalaiset suhtautuu perustuloon.Joka annetaan niin eriarvoisesti".

Heli Ratokangas

Kumpi muutos olisi mielestäsi utopiaa?

a) {2 luku, 1 §, Työttömänä pidetään henkilöä, joka ei saa, tai ei todennäköisesti tule saamaan, ammattinsa mukaisia kuukausituloja tulevalla kuukaudella.}

vai

b) {1 luku, 2 §, Työttömälle tarjotaan riittävä määrä työtunteja tehtäväksi ammattinsa mukaisella tuntipalkalla, jotta hän kuukausitulonsa saavuttavat ammattinsa mukaisen kuukausitulon. Siirtymäkaudella niin monta tuntia että työtön saa työnsä avulla riittävän toimeentulon.}

Kumpikin oli käytössä 1940-luvulta aina 1980-luvulle eli aikana jolloin tämä maamme on aikoinaan rakennettu. Nyt maamme ränsistyy kaiken aikaa, eivät esivanhempamme silloin ymmärtäneet että olisivat rakentaneet rakennukset, sillat, tiet, viemärit, vesijohdot ja muut kestämään ainakin 500 vuotta. Mehän emme enää kykene pitämään edes kunnossa rakennettua, saati sitten rakentamaan mitään uutta. Meidän kun pitää elää työtä tekemättä ja saada tulot vastikkeetta.

Kun kommentoit Perustyömallia, älä esitä nykyisiä laskelmiasi. Niillä ei ole mitään tekemistä siinä vaiheessa kun siirrymme Perustyömalliin eli kun kaikilla on työttömyysturva ja tuet hoidetaan rahan asemasta työn tarjoamisella vähintään ammattinsa mukaisella palkalla.

En tiedä paljonko hallitus sinulle maksaa sen esitysten kehumisesta ja Perustyömallin moittimisesta, mutta paljon sen täytyy olla kun et halua parempaa yhteiskuntaa.

Toinen vaihtoehto on tietenkin tyhmyys, mutta me kumpikaan emme usko että olisit mitenkään tyhmä. Joten joku maksaa sinulle kommenteistasi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #39

Tuota olet jauhanut jo vuosia.

Tuoppa nyt Stvm ,TEM ja edm.ministeriöiden valiokunnan asiakirjat eduskunnan sivuilta -15-17 Linkillä tänne.
Missä mallisi on hallitus ja eduskunta hyväksynyt.

Tai Kelan Edi-Lex valmis laki perustulosta jota esitetät.
-Milloin laki astui voimaan ja ketkä äänesti puolesta.

Muuten mallisi on toiveunta.

Huom: Eduskunta päättää.
Huom:malli tulee EU jossa se on käytössä jo Saksassa,Tanskassa ja Briteillä ollut jo muutaman vuoden.

Heli Ratokangas Vastaus kommenttiin #44

Hyvä Marja-Liisa, jos hallitus ja eduskunta olisivat hyväksyneet Perustyömallin, se olisi muuttanut työttömyysturvalakiin kertomani kaksi kohtaa. Näin meillä ei ole, vaan itsensä työllistäminen, yrityksen perustaminen ja näin tuottavien työpaikkojen synnyttäminen on meillä edelleen rangaistavaa. Sinä kannatat yritysten ja sitä kautta uusien työpaikkojen synnyttäjien rankaisemista, samoin kuin useimmat muutkin. Pelkona teillä on, ettei enää pääsisi ansiosidonnaiselle koska kaikille olisi tarjolla tuottavaa työtä, josta maksettaisiin vähintään ammattitutkinnon mukaista palkkaa. Sitä et voi hyväksyä.

Perustulohan meillä oikeastaan jo on, eikä se toimi. Kun rahaa saa tekemättä mitään, miksi kukaan tekisi mitään? No jotkut tyhmät ehkä tekisivät vielä työtä vaikka tilille tulee se pari tonnia kuussa. Jotenkin minusta tuntuu ettet ole vielä huomannut että kerron Perustyöstä, en Perustulosta. Ne ovat kaksi aivan eri asiaa. Aivan kuin sininen ja punainen tai musta ja valkoinen.

Kerrohan nyt omin sanoin, vaikkapa viidellä lauseella, millainen on mielestäsi Perustyömalli? Luulen että sinä kerrot aivan jostain muusta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kotitalouksien velkaantumisaste kasvoi edelleen ja oli vuoden 2016 lopussa 126,5 prosenttia eli 2 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin.
findikaattori

28.11.2016
YLE
Suomen rahoitusjärjestelmä on haavoittuvainen kotitalouksien velkaantuneisuuden takia varoittaa Euroopan järjestelmäriskikomitea, ESRB
Komiteaa huolettaa maamme korkea ja yhä kasvava pientä joukkoa koskeva velkaantuminen. Komiteaa huolettaa myös velkaantumisen heijastusvaikutukset, jos riskit joskus realisoituisivat.
-Varoitus annettiin yhteensä kahdeksalle maalle.

Onko kuulunut Avokonttorin suunalta mitään tuosta?

Käyttäjän RaimoTulkki kuva
Raimo Tulkki

Niin ja työttömän vihollinen duunari paperilaborantti Lindström on ykkönen.
Mikä sen ukon päässä oikein viiraa kun tuollaisia listojen laadintaa keksii ja kehittelee vai onko se sitä kun ei muuhun pysty eikä osaa.

Vaikka onhan se ollut jo maailman sivu että duunari on duunarin pahin vihollinen.
Siitä on tämä ns.ministeri nyt antanut täydellisen esimerkin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kyllä tässä on minusta paremminkin kyse meistä suomalaisista, joilla on tunnetusti huono itsetunto. Kun sellainen pääsee valtaan, mikäs on kivempaa kuin toisten kyykyttäminen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eikös sen kyykytys sopimuksen ollut laatinut Kepu Sipilä ja EVA yhdessä?

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #23

Itsetunnottomia suomalaisia joka tapauksessa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän RaimoTulkki kuva
Raimo Tulkki

Voihan sen noinkin todeta että kun duunari pääsee "valtaan" sillä ei ole muuta mielessä kuin kyykyttää toista duunaria ja sen kyllä on tämä ns.ministeri näyttänyt mitä siitä seuraa.
On siinä miehellä aika yksinkertaista tuo järjen juoksu.

Käyttäjän RaimoTulkki kuva
Raimo Tulkki

Niin mutta jos sen laatikin noi mitä Marja-Liisa kirjoittaa niin kuka sen on käynyt supisemassa tämän ns.ministerin korvaan meinaan en usko vaikka mitä olen tässä kirjoitellut että tämä niitä olis omasta päästään keksinyt.
On meinaan duunari niin yksinkertainen että kyllä joku on antanut vihjeen siihen.
Mutta onhan tuo jo nähty mikä on sipilän motto "köyhät" kyykkyyn.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Soini. Ryhmäkuri. Joko Audin takapenkki tai PS oppositioon .
Kun hallitusneuvotteluissa kaikki kävi PS Soinille kun vain hillotolppa häämötti niin sitä on muidenkin Ps ministerien noudatettava.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Lindströmin syyttäminen on turhaa. Tuskin hän on esittämäänsä mallia keksinyt. Sen on laatinut aidosta työelämästä jo alun alkaen vieraantunut virkahenkilö. Syntyyhän sillä keinoin papereita, joita virkakunta luetuttaa toisillaan ja tekevät ainakin omasta mielestään tärkeää työtä. Se on jo toinen asia, onko sellainen työ tarpeen ollenkaan.

Ainoa ala, jossa työtä tulevaisuudessa riittää, on elämystuotanto. Sellaista on mm. se, kun pohjoiskarjalainen matkailuyrittäjä keksi myydä hiljaisuutta ja kosken kohinaa turisteille. Heitä ohjattiin Ruunaan koskien suvantoon kellumaan kumipuvuissa ja nauttimaan olostaan. Varmaan toiminta jatkuu myös alkavana kesänä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta mutta vain pieninä pätkinä lomien aikana.
Majoitus ja ravintolatyöt ei työllistä.Koska vuokrafirmat tarjoaa keikkatyöläisiä vain silloin kun edm.on tarvetta lisätyövoimaan.
Pätkätyöt lisääntyy. 100 aloja poistuu kokonaan.Mikään koulutus ei enää takaa pysyvää työpaikka .Tai edes ollenkaan työpaikkaa.

Ainut mikä työllistää on putkimiehet,ALV asentajat,korjaus ja saneeraus,auto korjaamot,kun Autot lisääntyy,taloja on pakko alkaa rempata ja putkityöt on tehtävä.
Samoin kuntien viemäristöt on jo retuperällä. Kädentöitä löytyy ammattiporukalle.
Putkimiehet tulee tekeen kunnon tiliä ja niistä on jo kilpailua mikä yhtiö ehtii ne ensin varata.

Jore Puusa

pilaa mahdollisuuksiamme jollain 90-lukulaisilla toimintatavoilla.
-------------
90 luvulla ei ollut kaiken pilaavaa someraivoa - josta on syntynyt kansan kahtiajako.
90 luvulla digitaalisuus ei vielä vienyt duuneja.
90 luvulla oli vielä hiukan inhimillisyyttä, nyt se on kadonnut.
90 luvulla saattoi nähdä pojan lukemassa kirjaa, nyt sitä ei tapahdu.
90 luvulla ihmiset lukivat lehtiä ja kykenivät vielä jotenkin muodostamaan oman maailmankuvansa.
90 luvulla oli vielä hiukan viattomuutta ja kollektiivista välittämistä.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Some ja varsinkin someraivo on tosissaan sellainen asia, että sen vaikutusta mediakentässä ei varmaankaan osaa kukaan ennustaa. Mainitsemasi lukemisen väheneminen ja sitä kautta yleissivistyksen heikkeneminen on valitettavan totta. Tämä tekee ihmiset entistä alttiimmiksi erilaisille valemedioille.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

"Putkimiehet tulee tekeen kunnon tiliä", sanoo Marja-Liisa Kalkela edellä. Eivät varmaan kauan, robotiikka paranee. Jos yhteiskunnan päättäjillä olisi hitustakaan järkeä päässään, juuri nyt otettaisiin käytännöllisesti katsoen ilmaista velkaa ja korjattaisiin kaikki julkiset rakennukset, tiet, radat ja muu toimenpiteitä vaativa infrastruktuuri kestävään kuntoon. Pelkästään se työllistäisi suuren määrän väkeä, verotulot kasvaisivat ja vähän leveämmin kuin sosiaalituilla elämään pääsevät työtä saaneiden perheet pyörittäisivät ruohonjuuritaloutta. He kävisivät kahviloissa, kampaamoissa, lasten peuhupaikoissa ja kuntosaleilla.

"Hirvittävä" vanhuspommi on räjähtämässä käsiimme! Infantiilia inkutusta on kauhistella sitä, että keskuudessamme elää myös vanhuksia. Suurten ikäluokkien tarvitsemat hyvän ja turvallisen asumisen sekä asteittain lisääntyvän hoivan kustannukset voidaan arvioida melko hyvin. Inhimillisesti kohtuullisten palvelujen turvaaminen vanheneville toisi työtä ja loisi hyvinvointia paljon laajemmallekin. Vanhuspalvelulaki on jo käsitteenä osoitus syvästä sivistymättömyydestä. Jos ihmisyhteisö ei ota muitta mutkitta vastuuta siitä, että sen kaikki jäsenet saavat elää arvokkaina yksilöinä niin vauvaikänsä, opintiensä kuin hiipuvan raihnaistavat vanhuuden päivänsä, on kulttuurista sydämen viisaus kertakaikkisen kateissa.

Kivikauden ihmisillä oli samanlaiset aivot kuin meillä nyt. Tieteellinen ja tekninen edistys näyttää menevän sukupolvelta toisensa jälkeen hukkaan, kun yhteisöissämme päätöksiä tekevät eivät järjestä yksinkertaista perustoimeentuloa jokaiselle kussakin maassa asuvalle. Se ei maksaisi. Ihmisistä suuren osan pitäminen jatkuvassa epävarmuudessa arjen toimeentulosta maksaa mielettömästi – henkisenä hätänä, toimettomuutena ja toivottomuutena. Robotiikka ja digitalisaatio vähentävät vääjäämättä ihmistyötä. On keksittävä muut keinot elää ihmisiksi!

Valtiojohdon velvollisuus olisi selvittää tulevaisuutta avaavia vaihtoehtoja, eikä sulkea ovia kehitykseltä, kuten Suomessa nyt tapahtuu. Olisi fiksua kuunnella kaikenlaisia "dosentteja" ja käydä avointa kansalaiskeskustelua kaikilla mahdollisilla foorumeilla. Mutta ennen kaikkea olisi vihdoin myönnettävä, ettei kukaan ole tehnyt rikosta syntyessään maapallolle. Ne, joiden päätöksistä johtuen jotkut eivät saa antaa omaa rakentavaa panostaan yhteisen ihmiselämän tekemiseen mielekkääksi ja miellyttäväksi jokaiselle, ovat syntipukkeja. Heidän kuuluu hävetä, he ansaitsisivat rangaistuksen – eivät työtä vaille jätetyt, vammautuneet tai vanhenevat.

Evoluutio kehitti ihmisälyn turhaan, jos 2010-20-luvuilla kadotetaan viimeinen mahdollisuus pelastaa ilmastomme ja säilyttää kotiplaneetastamme elinkelpoisena riittävän suuri osa, että ihmiskunnan kulttuurievoluutio voi edetä. Niin kutsutusta "talouslamasta" on lapsellista tehdä keppihevosta ympäristötuhon "pakolliselle hyväksymiselle". Maailman armeijoiden komentaminen istuttamaan metsää eroosioalueille ja laajenevien autiomaiden reunoille olisi merkittävimmille valtionjohtajille sankarillista. He haluavat mieluummin ydinsodan. Miksi?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja ketkähän on syyllisiä Lamaan,Sotiin,kehitysmaiden köyhtymisiin,pakolaisvirtoihin,pörssiromahduksiin ?
Oikein .Rahaeliitti,sijoittajat. Jotka tekee rahaa kaikilla noilla .

GoldmanSach "Pankki maailmanvartiaana"!
" Velkataakka"!
Löytyy YLE/Areenasta

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Tää onko uudenlainen orjuus,
voihan kurjuus
jäljelle jää epätoivo
pohjaton kaivo

Luodaan meille aktiivimalli
itkeä minun salli
paikallaan ei ele keksijän nalli
syntyy ääretön hakemusten ralli

Työttömyyskustannukset alas
nielaissut on ne merten valas
tuli sinulle karenssi,
kaikkeas et tehnyt,
nyt tuli sinulle karenssi
ei ollut hetkesi, sateenkaaresi

Kuka sai sen vapaan työn
kaikkein paras, sopivin
hakijan paras kaveri
kenties hyvä veli

Kuinka kauan ihminen turhautuu,
kuinka se turhuus purkautuu,
jollei, töitä jaeta.
Kenen täytyy paeta,
kun se turhuus, vihdoin purkautuu

” Orjuus on ihmisen pitämistä toisen (ihmisen tai valtion) vallan alla työssä ilman oikeutta palkkaan, vapautta ja omaan tahtoon perustuvaa valintaa. Orja ei pääse ulos asemastaan.”

https://fi.wikipedia.org/wiki/Orjuus

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Voi olla että nykyinen työttömyys on tullut jäädäkseen, internet ja tietotekniikka ja automatiikka on syöneet monet ammatit, edes noilla aloilla ei ole kovin varmaa työpaikkaa, koska tekoäly ja robotiikka tekee tuloaan vauhdilla, joka sitten syö viimeisetkin työpaikat johtajia myöden, tämän tulee varmistamaan viimeiset rahapalkkaa tienaavat ahneudessaan ja työttömiä syyttäen.

Talous tulee mullistumaan tämän myötä, pakko, ei muutamat palkkatyössä olevat enään pidä yrityksiä pystyssä jos halutaan pelata vielä rahalla tälläisessä tulevaisuudessa.

Ollaan todistamassa tätä muutosta, kun ainoat toimenpiteet on luokkaa "kirjoita hakemuksia ja raportoi että olet näin tehnyt" ja aiemmat "3kk palkatonta työnäytettä antamaan" eli ei edes työkseen työllisyyttä miettivät tiedä mitä pitäisi tehdä tilanteen korjaamiseksi. Toki voi vain olla ettei tällä hetkellä älykkyys tuolla ministeriössä riitä, tai ei siellä tehdä tarpeeksi töitä asian eteen. Sen verran luokattomia ehdotuksia sieltä on viimeaikoina lähtenyt.

Sipilä itse sanoi että jos ei tuloksia synny niin lähtee ulos, millä aikavälillä tarkastellen? Olisko jo aika katsoa peiliin ja todeta ettei onnistu. Tosin tuntuu ettei Suomessa politiikassa ole ihmisä joilta onnistuisi muu kuin oman edun tavoittelu, joka osana varmistaa että tulevaisuus ilman töitä on taattu.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Keskimäärin politiikassa on aika vanhoja ihmisiä, ja kovin harva nuoremmistakaan tuntuu olevan ajatuksissaan kovinkaan moderni. Keskustelin kuntavaalien alla korkeasti koulutettujen ja vaativissa kansainvälisissä työtehtävissä olevien nuorten kanssa. Hyvin monella heistä esimerkiksi kirjastojen maksuttomuus, viihtyisä asuinympäristö, järkevän hintainen asuminen, toimiva julkinen liikenne, toimiva lastenhoito yms. nousivat keskeisiksi asioiksi kuntavaaliehdokasta valittaessa. Sote ja siihen liittyvät asiat eivät heitä tuntuneet kovinkaan paljon kiinnostavan, koska omien sanojensa mukaan he tulevat kuitenkin asumaan ja työskentelemään myös ulkomailla, joilloin asiaa ei koeta merkitykselliseksi tässä vaiheessa.

Nyt vaikuttaa siltä, että valtakunnan politiikassa pääpaino on 60+ miesten arvomaailman mukaisissa asioissa. Eli sellaisten miesten, jotka ovat jo työelämänsä lopussa ja jotka ovat päässeet ns. vihreälle oksalle, mutta joiden hyöty ja merkitys koko kansakunnan kannalta alkaa olemaan vahvasti laskusuunnassa. Hiukan ikävästi sanottuna kyse on pelinsä jo menettäneistä ihmisistä, joiden arvomaailman mukaista maailmaa ei enää ole.

Ymmärrettävästi mitään rajumpia leikkauksia ei tuohon kohderyhmään kohdistu. Kuulin kerran eräässä liikennepoliittisessa seminaarissa jonkin tutkijan sanovan, että tuon kohderyhmän toimintaa ohjaa voimakas pyrkimys turvata itselleen hyvä vanhuuden aikainen elämä. Sääli sinänsä, sillä kymmenen vuoden kuluttua tuon kohderyhmän hyvinvointi ei kiinnosta juuri ketään. Ainoa mikä ehkä kiinnostaa, on heidän elämänsä aikana keräämä varallisuus, joka saadaan kyllä kulumaan hoitomaksuihin. Hoidon laatuun noilla varoilla on tuskin mitään merkitystä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Orjuus on ihmisen pitämistä toisen (ihmisen tai valtion) vallan alla työssä ilman oikeutta palkkaan, vapautta ja omaan tahtoon perustuvaa valintaa. Orja ei pääse ulos asemastaan.”

Työttömien kohtelu ja palkaton työ täyttävät tässä määritellyt orjuuden tuntomerkit Suomessa. :( :(

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Siinä mielessä olisi kyllä perusteltua, että ihmisillä olisi mahdollisuus kokeilla esim. pienimuotoista yrittäjyyttä yhdistettynä keikkatyöhön ja samalla hankkia tarvittavaa lisäkoulutusta ilman toimeentuloon liittyvän katastrofin vaaraa. Erityisesti TE-toimistojen ratkaisuineen tulisi olla absoluuttisen ennustettavia, samanlaisia toimistosta riippumatta, pelisääntöjen tulisi olla ylsinkertaisia ja selkeitä eikä mitään takautuvia päätöksiä hakijan tappioksi tule sallia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jos ei:
Yhteisöveron alennus 24% pudotuksen jälkeen 20%
Kelamaksunpoisto 1,2 Mrd/v (nyt 7,2mrd)
4 Mrd /v yritystuet
Varalllisuusveronpoisto -05-17
Metsäveron poisto
Perintöveronpoisto
Tuonut työpaikkoja eikä lisännyt investointeja uusiin työpaikkoihin.
Eikä "Kreikka-vipit" tuoneet työpaikkoja (niillähän vipit perusteltiin)

Ei niitä tuo kyllä Perustulo 560e,verottomana .Ellei yritys tarvitse työvoimaa.
Perustulo ei vientiä saa vetämään eikä estä epävarmuustekijöitä maailmanlaajuisia poistamaan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Juu, kyllä olen samaa mieltä. Mutta tätähän ei sallita työttömälle, eikä oman järjen käyttöä. :(

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Ongelman ydin on rahan kasautuminen. Kun raha on kasautunut se ei pyöritä taloutta. Syntyy työttömiä. Jatkuvan kasvun utopia tuhoaa planeetan . Ja valtion ranhan jako on haaskaamista kuten yritystueistakin saimme juuri lukea. Miljarditolkulla haaskausta, huonoja yritysmyyntejä, talvivaaroja jne. Kansan työtulot menevät ''sähkönsiirtoon' eikä työllistävälle 'parturille'
.
Lisäksi meillä on valtava vastikkeeton verotus ja pakkomaksu nivaska., niin ysityisellä kuin yrityspuolellakin. Meillä on myös pankit. Nämä vaativat yhteiskunnalta kymmeniä miljardeja pienessäkinvaltiossa kuten Suomi.
Olisin valmis ostamaan maitoni pientilalta kuten aikoinaan tein ja jos niikseen, ottamaan riskin että kuolen siihen.
Raha nyt vaan haaskataa kaikkeen muuhun, lahjoitetaan selittelyjen kera rahaa kerääville. Ja kaivossa kun on vettä rajattu määrä. Lisää sinne ei tule jos ei sada välillä vaan vesi on sijoittajan säästötankissa.

Talous ei voi toimia nykymallilla. Raaistettu esimerkki on, kun kaikki alkaisivat sijoittajaksi tai perustaisivat pankin. Työväestöä tarvitaan, mutta pankki ei ole talouden jatkuvuuden kannalta välttämätön. Tehdas pyörii ilman toimitusjohtajaakin monn paikoin hyvin, mutta jos avainasemassa oleva duunari tai yktai kaikki jäävät pois, se ei pyöri minuuttiakaan. Se kertonee kuka on tärkeä ja kuka ei.
Jos palkka ei elätä vaan se täydennetään tasapuolisesti sosiaalituilla voidaan siirtyä ihan hyvin kommunismiin. Tasatulo kaikille - Ja totuuden nimissä, se tuplaisi planeetan työväestön tulot. Kommunismi ei siltä kantilta kuulostakaan yhtään hullummalta enää.
Nykyinen länsimainen malli ottaa mallia kapitalismista, markkinataloudesta ja kommunismista, kunhan se on oligarkkien etu ja sitten sitä yrittää ryydittää valheilla:
Kaikesta tästä kärsii rehellinen yrittäjä ja työntekijä...tai työtöntekijä.

Sanotaan, ettei tarvitse enää tehdä töitä, eikä siitä tarvitse saada palkaa, kansalaispalkka. Voisi ennemmin sanoa, ettei tarvitapankkeja, vakuutusyhtiöitä, sijoitusyhtiöitä ja palataan vaihtotalouteen sillä meillä ei ole varaa ylläpitää miljardöörejä.
Koska voitot on maksettava sijoittajille on jotain tehtävä rahaa, kun kasvua ei ole. On keksitty aikakone, jolla haetaan rahaa tulevaisuudesta - Valtion laina, joka periytyy. Ja EU keksi takauksetkin. talousmalli saavuttaa pikkuhilaa loppunsa koska korot ovat enemmän kuin rahaa on olemassa.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Jäljillä olet. Suosittelen Matti Hyryläisen (1942-2013) kirjoituksia. http://kirjoituksiataloudesta.blogspot.fi/

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Vastikkeeton, vähimmäistoimeentulon takaava perustulo tulee kuitenkin loppujen lopuksi olemaan ainoa järkevä ratkaisu ongelmiin. Miksi vitkutella siihen siirtymistä?

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Kiitos kaikille keskustelijoille laajasta ja asiallisesta keskustelusta!

Toimituksen poiminnat