VilleVarjo

Aktiivimalli - populismin päiväuni

Työttömyys ja työvoimahallinnon toimet ovat olleet kovasti julkisuudessa viime päivinä. Tunnen jossain määrin nuo työvoimahallinnon perusperiaatteet omien työtehtävieni kautta ja seuraan mielenkiinnosta alan kehitystä. Erityisesti aktiivimalli on kirvoittanut kielenkannat.

En kovin paljon parjaisi asiassa työttömiä enkä myöskään TE-toimistojen virkailijoita, koska työnhakijat tietävät oman tilanteensa ja vaikeudet. Vastaavasti alan työntekijät tietävät oman työnsä tilanteen ja vaikeudet. Nuo molemmat tuntevat asian paljon paremmin kuin mitä provosointitarkoituksessa kirjoitetuista iltapäivälehtien populistisista jutuista - puhumattakaan raivokkaasta somekirjoittelusta - voisi päätellä.

Meillä on muutenkin tullut yhteiskuntaan voimakkaasti tilanne, jossa mikä hyvänsä asiantuntemus tai tieto lytätään iltapäivälehtien kommenttipalstoilla ja sosiaalisessa mediassa milloin sosialismiksi, milloin fasismiksi ja milloin miksikin. Pahinta on, että jopa muutamat ministerit ovat ottaneet asiaksensa julkisesti pilkata eri alojen asiantuntijoita ylilääkäreistä ja professoreista alkaen.

Mitä sanotte, uskotteko tosiaan että vaikkapa liikenneasioista alan kokeneita ammattilaisia enemmän tietää joku "elämänkoulun" suorittanut tyyppi, jonka oppineisuuden merkkinä on olutvalmistajan mainospäähine? Näinkö alas olemme vajonneet?

Huolestuttavaa on myös se, että esimerkiksi muutamat poliittiset verkkojulkaisut ovat hyvin populistisia. Tällä hetkellä mielestäni räikeästi populistinen on Kokoomuksen "Verkkouutiset", jonka journalistinen taso on melko lähellä MV-lehteä. Muista verkkolehdistä Keskustan "Suomenmaa", demareitten "Demokraatti" ja RKP:tä lähellä oleva "Hufvudstadsbladet" ovat huomattavasti neutraalimpia ja ne täyttävät Verkkouutisia paremmin tiedonvälityksen tärkeimmän tehtävän: totuuden kertomisen.

Jos tuosta pinnalla olevasta asiasta haluaa oikeaa tietoa, niin kannattanee lähteä liikkeelle TEM:n verkkosivuilta. Totuus saattaa olla luuloja ja populismia ihmeellisempää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Ongelma ei ole työn hakeminen vaan työn saaminen. Eli kysymys maan hallituksella tulisi olla: ”Miksi yritykset eivät palkkaa henkilökuntaa?”

Jos työttömille haluttaisiin saada töitä, tulisi hallituksen edesauttaa yritysten mahdollisuuksia palkata uutta väkeä lisää. Nyt monet pienet ja keskisuuret ja jopa suuret yritykset tuskailevat työpaineiden alla, mutteivät voi palkata yhtään työntekijää lisää valtavien sivukulujen takia.

Jos hallitus haluaisi työllisyyden lisääntyvän, se tiputtaisi saman tien työntekijästä koituvat lakisääteiset maksut puoleen.

Se mahdollistaisi yrityksille henkilökunnan lisäämisen saman tien. Jos hallitus ei tohdi kerralla tehdä näin isoa päätöstä, tehkää se portaittain: Jokainen uusi palkattu työntekijä puolella maksulla, ja tiputetaan saman tien yhdeltä aiemmin palkatulta työntekijältä maksut puoleen.

Yrityksen rekrytointi-into kasvaa, kun saa kahden henkilön työpanoksen yhden työntekijän kulujen hinnalla.

Tämä malli kannustaa yrityksiä palkkaamaan työntekijöitä, joka toki ensin vähentää valtion saamia tuloja, mutta ajan myötä vähentää niitä todella runsaasti työttömyyden vähenemisen seurauksena.

Nythän ministeriöissä osataan vain katsoa työttömien määrää, ja nostaa yrityksille koituvia maksuja, että voitaisiin hoitaa työttömyydestä johtuvat kulut.

Istukaa hetki hiljaa, ryhtykää ajattelemaan ja esittäkää kysymys itsellenne.

Älkää kysykö ”Miksi työtön ei mene olemattomiin töihin”, vaan kysykää sen sijasta ”Mikä estää pienten yritysten kasvun ja henkilökunnan palkkauksen”.

Saatatte yllättyä ajattelun suomasta vastauksesta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin tai realistinen kysymys olisi myös:
Miksi työtöntä rankaistaan, jos hän ei löydä töitä, vaikka ei hallituskaan virkakoneistoineen löydä.
Paitsi mitä nyt uusia työpaikkoja luovat TE-keskuksiin ja Kelaan.

Näistä kahdesta kannattaa jo nyt tiedustella ainakin väliaikaista vihreää oksaa.
______________________________________

Työpaikat byrokratiassa lisääntyvät: - hallitus osaa!!!

"- Työttömyysetuuden muutoksesta pitäisi antaa valituskelpoinen päätös aina silloin, kun hakijan etuuden määrää alennettaisiin, Kela katsoo.
Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lisäresursseja te-palveluihin on tulossa, mutta siitä huolimatta palveluihin pyrkivien määrä voi ylittää tarjolla olevien palveluiden määrän."

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706202200219709...
______________________________________

Työttömät!
Hakekaa joukolla TE-keskuksiin, Kelaan ja muihin puuroutuviin byrokratiapaikkoihin duuniin.
Kyllä veronmaksajat maksaa!

Henry

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Työvoimahallinto tekee kaiketi sen, mihin tämän hetkiset resurssit ja kyvyt riittävät. Hallituksen työvoimapoliittisten fantasiapäätösten toteuttaminen ei ole helppo jopi.

Työttömistä puhutaan, vaalit ovat lähellä.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Työpaikkojen vähäinen määrä on todellisuudessa keskeinen syy työttömyyteen. Olen keskustellut toisinaan TE-toimistojen väen kanssa eikä tarkoituksella työtä välttelevien määrä ole kenenkään kommentien mukaan millään lailla merkittävä.

Tuo keikkatyökään ei ole mitenkään ongelmatonta, koska lyhytkin työsuhde edellyttää työnantajalta samaa byrokratiaa, sivukuluja ja muita velvoitteita kuin pidempikin työsuhde. Tämän vuoksi moni "pakettiautomies" onkin yrittäjä, ja tekee työtään alihankkijana. Jotta tämäkin olisi täydellistä, niin vastaavasti mutta täysin erisuuntaisesti muutamat julkisen puolen suuret toimittajat ovat esimerkiksi rakennustyössä rajoittaneet alihankkijoiden ketjuttamista.

Työvoimanvuokraustoiminta ei sekään ole mikään viisastenkivi, koska tuollainen välitysfirna ottaa 20-25% välistä, eli silloin työvoimakustannukset nousevat.

Parasta olisi jos palkkauksen byrokratiaa suoristettaisiin helpommaksi, siten että lyhytaikainen työsuhde olisi sekä työntekijän että työnantajan kannalta järkevä. Tässä tulisi olla myös tukijärjestelmien ajantasalla.

Toinen keino olisi hälventää yrittämisen ja palkkatyössä käynnin rajaa. Nythän yrittäminen sisältää monenlaista pakollista maksuliikennettä arvonlisäverosta ennakkoveroihin. Se puoli tulisi saada sellaiseksi, että kukaan ei joutuisi esimerkiksi ottamaan velkaa saadakseen ennakkoveroja maksettua sellaisesta työtulosta, jota ei ole vielä edes näköpiirissä. Tässä joku reaaliaikainen systeemi olisi paikallaan.

Harmi että meillä erityisesti kokoomuksen Verkkouutiset on valinnut hyvin populistisen linjan ja on tässä asiakokonaisuudessa vahvasti iltapäivälehtien tasolla. Se, että aktiivimallin kaatamiseksi kansalaisaloitteen tehnyt henkilö sattuu asumaan Kruununhaassa, ei ole mitenkään relevantti asia, mitta se on nyt nostettu koko yhteiskunnan perusongelmaksi. Harmi että nuo sensaationnälkäiset mediat tarttuivat tuohon asiaan, ja pääasia jäi sivulle. Ketähän senkin kuvitellaan palvelevan?

Asiassa on myös valoisia hetkiä. Taannoin joku purkualan yrittäjä tuskaili, että hän ei oikein saa työvoimaa. Kun tuo oli lehdissä, niin hän sai nopeasti yhteydenottoja ja saikin hyviä työntekijöitä. Hän ei ollut vain osannut käyttää oikeita kanavia tuossa rekrytoinnissa.

Käyttäjän KaisaKrannila kuva
Kaisa Krannila

Muistan tuon saman tapauksen yrittäjästä, joka ei saanut työnhakijoita ennen lehtijuttua. Mietityttääkin, mahtavatko TE-toimistot järjestää työnantajille rekrytointikoulutusta ollenkaan samalla innolla kuin työnhakijoille työnhakukursseja? Jos ei niin miksei?

Muutenkin tuntuu, ettei aktiivimallissa ole kovin paljon työnantajatahojakaan kuunneltu. Juuri esim. tuo palkkausbyrokratian huomiotta jättäminen kielii siitä.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Aivan oikein Kaisa. Tuntuu kuin koko malli olisi joku ideologis-populistinen viritelmä, joka ei viime kädessä hyödynnä ketään.

Käyttäjän HenriAitakari kuva
Henri Aitakari

Työntekijöiden palkkaaminen on nykyään aivan liian kallista pienyrittäjille. Työn sivukulut pois ja automatisoitu tuotanto verolle.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Jotain tämän suuntaista kehitystä tosiaan tarvittaisiin.

Toimituksen poiminnat