VilleVarjo

Kokoomus kaatuu populismiin?

Olin pitkään Kokoomuksen jäsenenä ja erilaisissa luottamistoimissa. Palasin kuitenkin sittemmin "juurilleni" ja siirryin RKP:n jäseneksi.

Epäilys Kokoomuksen linjaan tai oikeammin linjattomuuteen heräsi jo 2007 eduskuntavaaleissa, jolloin vaimoni oli Kokoomuksen ehdokkaana. Tuolloin jo oli havaittavissa, että vaalityössä on jotain outoa. Jälkeen päin nuo erilaiset nolot vaalirahoituskuviot selvisivät. Kaikki ehdokkaat eivät olleet noiden järjestelyiden piirissä. Nyt voi sanoa, että olipa suorastaan onni, ettei vaimoni ollut noiden järjestelyiden piirissä. Hyvä että sekin häpeä vältettiin.

Omalta osaltani Kataisen ja Tujusen ajan poliittisen toiminnan rakentuminen pääosin erilaisten mainostoimistojen luomien sanontojen ja riimien varaan oli viimeinen naula. Vaikuttaa siltä, että monen poliitikon esiintyminen oli tarkasti suunniteltua. Käsikirjoituksen mukaan tapahtuneet poliitikkojen vuoroin tuohtumiset ja vuoroin kyyneliin tulvahtamiset olivat niin vastenmielistä katsottavaa, että näin parhaaksi jättäytyä pois.

Vaasan keskussairaalan päivystystilanteen ollessa julkisuudessa suorastaan onnittelin itse itseäni, että en ollut enää kokoomuslainen tuonkaan häpeän hetken koittaessa.

Tätä menoa kokoomus menee perussuomalaisten populistista tietä. Erityisesti Verkkouutiset on useissa jutuissaan valinnut tien, joka on hyvin lähellä roskajournalismia. Populismi on aina pahasta. Sitä ei tee paremmaksi se, että sitä esittävät hiukan huolitellummin puhuvat ja huolitellummin pukeutuvat ihmiset kuin mitä soinilaiset olivat.

Tiedän että kokoomuksessakin on hyvinkin järkevää ja sivistynyttä väkeä, joka ei olisi tuon populismin aallon mukana, mutta eipä heidän kannanottojaan juuri julkisuudessa näy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Kokoomus kaatuu populismiin?''

Johan se kaatui.

Katainen ja Stubb tekivät Kokoomuksesta huuhaapuolueen.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Suunta tuntuu olevan aika vahvasti tuohon populismiin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kokoomuksen äänestäjäkunta on kuitenkin vakaa ja mitään romahdusta ei liene odotettavissa.

Pekka Iiskonmaki

#10
Kun ei ole tarjolla muutakaan, niin sitä on äänestettävä.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen
Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Olen myös pitkään - oikeastaan koko 2000-luvun - ihmetellyt mikä on Kokoomuksen poliittinen linja. Ainoa mitä olen keksinyt, on säntäily erilaisten valirahoittajien etujen ajamisessa. Ja sitä ei ole mietitty, onko kyseisten eturyhmien miellyttämiseksi tehtyjen päätösten vaikutukset edes keskenään ristiriidassa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Oliko se Sari Sairaanhoitaja?

Pekka Iiskonmaki

#6
Sillä saatiin julkisen sektorin palkkalaukka ja se katetaan velaksi.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Hyviä havaintoja. Joku muukin linja tulisi olla, eikä pelkästään äänekkäimpien lobbareiden asian ajaminen. Alkoholipoliittisessa keskustelussa vaikutti että asian ajamisesta tehtiin todellinen populismin juhla. Yhdellä suulla puhuttiin juomatapojen sivistämisestä, toisella suulla panimoteollisuuden merkityksestä ja kolmannella vaikka mitä. Saman lakimuutoksen olisi voinut käsitellä ilman tuollaista riipaisevaa tunnerepertuaaria.

Entäs mitä sitten tehdään kun kansainvälinen huumekauppa alkaa lobbaamaan poliitikoille vapauksia omien tuotteidensa myynnin edistämiseksi?

Pekka Iiskonmaki

#7
Suomen alkoholipolitiikka on pelleilyä.

Muualla maailmassa on alkoholikulttuuri.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kokoomus on harjoittanut jo pitkään vihapuhetta ja valeuutisia suomalaisia köyhiä kohtaan. Nyt tämä viha on konkretisoitunut lainsäädännössä.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Hyvä havainto Martti. Pidemmän aikaa on jo ollut nähtävissä tuollainen vähävaraisten ihmisten mollaaminen. Se ilmiö on laajentunut muillekin yhteiskunnan sektoreille. Hiljan esimerkiksi eräässä talvinopeusrajoituksia koskevassa artikkelissa ja sen kommenteissa päästiin nopeasti "v***n köyhä" -tyyppiseen argumentointiin. Vaikea ymmärtää mitä muuta tuollaiset nimittelyt auttavat kuin korkeintaan lausujansa omaa ahdistusta.

Vähävaraisuus saattaa iskeä kohdalle yllättäen. Työpaikan menetys, avioero, vakava sairastuminen, rikoksen uhriksi joutuminen tms. saattaa syöstä hyvinkin toimeentulevan henkilön vakaviin vaikeuksiin.

Totta kai tähän vastaa populistinen kuoro, että vastuullinen ihminen ei joudu tuollaisiin tilanteisiin. Se on turhaa puhetta, koska täysin ulkopuolinen tekijä saattaa laukaista hyvin vaikean ongelmakierteen. Esimerkiksi vakavaan liikenneonnettomuuteen voi joutua kuka hyvänsä, ilman omaa syytä ja täysin odottamatta.

Olen ihmetellyt miksei kokoomuksenkaan johdossa ole reagoitu millään lailla kuvaamasi puheeseen. Olen tiedustellut asiaa muutamilta vaikutusvaltaisilta kokoomuslaisilta, ja olen saanut vastaukseksi "koirat haukkuvat ja karavaani kulkee". Noinhan asia ehkä on, mutta siitä huolimatta tarvittaisiin selkeämpää johtajuutta ja kannanottoa, jossa tuollainen vähävaraisten pilkkaaminen tuomittaisiin. Muutoin on se vaara, että, tässä sytytellään nuotioita, joita onkin jatkossa hyvin vaikea saada sammumaan,

Toimituksen poiminnat