VilleVarjo

Sananvapauden väärinkäyttöön tarvitaan valvontaa ja ohjausta

Sananvapaus, vihapuhe, sananvapauden rajoittaminen, yleinen eri asioista närkästyminen ja moni muu samaan asiakokonaisuuteen liittyvä teema on ollut paljon mediassa esillä. Pääosin asia tuntuu kuitenkin jäävän somekiehunnan ja yksittäisten närkästystään ilmaisevien kolumnistien kohinaan, eikä asiassa ole oikein syntynyt yhtenäisiä normeja tai menettelytapoja.

Olenkin ajatellut, että tuon sananvapauden väärinkäytön valvontaan ja eriasteisen närkästymisen hallinnointiin tulisi perustaa oma hallinnonalansa. Sananvapauden lisäksi valvonnan piiriin voitaisiin ulottaa ruokailutottumukset, pukeutuminen, liikkuminen, hiusmuoti, musiikkimaku ja oikeastaan kaikki sellaiset asiat, jotka ovat omiaan herättämään närkästymistä.

Paikallistasolla voisi toimia kuntien ja valtion yhteisessä palvelupisteessä "närkästymisneuvoja". Pienemmissä kunnissa sen voisi hoitaa kuntayhtymäpohjaisesti ja valtionosuus voisi olla luokkaa 50%. Tällä turvattaisiin kaikille kansalaisille kanava tuoda oma närkästymisensä asianmukaiseen käsittelyyn mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Maakuntatasolla voitaisiin laajentaa ELY-keskusten toimialaa elinkeino-, liikenne- ja ympäristöasioiden lisäksi myös närkästymisasiaan ja silloin myös organisaatio nimettäisiin ELNY-keskukseksi. Tämä yksikkö koordinoisi kuntien närkästymisneuvojien toimintaa. Närkästymisvastuualueen maakunnallista yksikköä johtaisi "närkästymisasiamies" apunaan "apulaisnärkästymisasiamiehiä" ja ehkä "närkästymistarkkailijoita".

Valtakunnantasolla tämä hallinnonala kuuluisi sivistyspuolen eli lähinnä opetusministeriön tai kulttuuriministeriön hallinnonalaan. Keskusvirastoksi tuli perustaa "Valtakunnannärkästyjänvirasto" ja sen johtoon tulisi luonnollisesti perustaa "valtakunnannärkästyjän" virka.

Minullakin olisi jo tiedossani useampiakin ehdokkaita tuohon tärkeään valtakunnannärkästyjän työhön

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Huumoriin pyrkivänkin avauksen otsikon muotoilussa saattaisi pieni harkinta olla paikallaan. Tekisi mieli twiitata: Rkp-läispoliitikko vaatii ohjausta sananvapauden väärinkäyttöön.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Hyvä jos kuitenkin asian koomisuus kävi ilmi :D

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Hämmästelin itsekin sitä, että miten sitä väärinkäyttöä aiotaan ohjata? Neuvoin, toimin, kehotuksin?

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo

Varmaan sellaisilla, ja vanha kunnon valistus jonkin piirinärkästyjän hoitamana voisi olla hyvä. Myös kolmas sektori voisi kantaa kortensa kekoon. Kuka ehtii ensimmäisenä perustaa "Pirkanmaan yleisnärkästyjät ry" -nimisen yhdistyksen?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #4

Minusta on ylättävää, että kovimpia närkästymään ja uhriutumaan ovat juuri ne, jotka moittivat muita prinsessoiksi. Olin kirjoittanut yhteen puheenvuoroon ehkä hieman karkean kommentin eräästä ihmisestä (en kirjoittajasta). Ylläpito poisti sen ja ajattelin että okei, ehkä ammuin yli, antaa olla. En edes valittanut. Mutta tämä kirjoittajapa otti kuvakaappauksen tästä kommentista (jota ilman asiayhteyttä ei edes voinut ymmärtää) ja julkaisi sen twitterissä. Sitten hän rakensi uuden blogin tämän poistetun kommentin ympärille. Sitten sitä leviteltiin jo Suomen (vale)uutisissakin. O tempora, o mores.

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo Vastaus kommenttiin #5

Tällaista se on. Olemme kohta tilanteessa, jossa jopa yskäiseminen saattaa herättää niin paljon närää, että loppuratkaisu saadaan vasta kolmen oikeusasteen ja vuosikymmenen jälkeen

Käyttäjän VilleVarjo kuva
Ville Varjo Vastaus kommenttiin #5

Tällaista se on. Olemme kohta tilanteessa, jossa jopa yskäiseminen saattaa herättää niin paljon närää, että loppuratkaisu saadaan vasta kolmen oikeusasteen ja vuosikymmenen jälkeen

Toimituksen poiminnat